Europa, amenintata de costurile energetice
previziunieuroparesurse energeticegaz de sistenergie nuclearafatih birol
Europa va pierde o treime din cota sa de piata in exporturile industriale de mare intensitate energetica (fier, otel si petrochimie) in urmatorii 20 de ani, deoarece costurile sale energetice vor ramane mult mai mari decat cele din Statele Unite, a avertizat economistul sef al Agentiei Internationale a Energiei (IEA), Fatih Birol. El a explicat ca costurile ridicate ale gazelor si electricitatii vor avea efecte negative asupra industriilor amintite, in care lucreaza aproape 30 de milioane de persoane.
Birol a reamintit ca importurile de gaze ale Europei sunt in prezent de trei ori mai scumpe decat in Statele Unite, iar preturile electricitatii europene sunt de aproape doua ori mai mari decat cele americane si a previzionat ca acest decalaj va dura inca 20 de ani.
Un numar de tari UE au pus in practica politici de subventionare a energiilor regenerabile, refuzand complet energia nucleara si exploatarea gazului de sist, care este la originea unei adevarate revolutii in Statele Unite, ceea ce, conform responsabililor industriali, conduce Europa spre pieire.
Dar Birol nu impartaseste acest punct de vedere. El estimeaza ca politicile in favoarea energiilor regenerabile nu au fost unicul factor care a determinat cresterea pretului energiei. In opinia sa, Europa nu a sesizat corect ca decalajul dintre preturile sale la energie si preturile corespondente din Statele Unite vor avea un impact asupra competitivitatii industriei sale cu mult mai durabil decat s-a anticipat.
Cu toate acestea, el nu pune in discutie agenda ecologica a Europei. "Se reproseaza prea mult ambitiilor in materie de schimbari climatice de a fi la originea costurilor ridicate ale energiei si, in acelasi timp, se ignora factorul principal, respectiv costurile mari ale energiei importate", a spus Birol, precizand ca desi sunt foarte importante, subventiile pentru energiile regenerabile nu reprezinta factorul cel mai important in determinarea preturilor energiei.
Europa nu poate rezolva de una singura problema schimbarilor climatice, a spus Birol, precizand ca si daca ea ar reusi sa neutralizeze total emisiile de gaz cu efect de sera pana in 2030, tot nu ar reusi sa inverseze tendinta actuala de incalzire a planetei.
Birol considera ca Europa trebuie sa fie mai ingenioasa si sa caute solutii care sa imbunateasca competitivitatea industriala si, in acelasi timp, sa incetineasca procesul de incalzire climatica. Acest lucru ar putea fi realizat prin acordarea unui rol sporit energiei nucleare si productiei de gaz de sist, in combinatie cu o crestere a eficientei energetice si renegocierea preturilor la importurile de gaze.