Ernst&Young: 50% dintre job-urile actuale vor fi inlocuite de roboti pana in 2040
robotijoburiangajatorautomatizariromania
Jumatate dintre joburile actuale vor fi automatizate in urmatoarele doua decenii, a declarat marti, intr-o dezbatere de specialitate, Andreea Mihnea, HR Director in cadrul Ernst & Young (E&Y).
"50% dintre joburile actuale, in 2040, vor fi inlocuite de masini, roboti si alte modalitati. Din perspectiva unui angajator, cu siguranta stiti ca noi conducem piata revolutiei industriale, dar conducem business, cu modele de business si cu sisteme de management, care erau existente in prima faza a revolutiei industriale, 1800-1900, cand trebuia sa mergem la ora 9 in fabrica, pentru ca atunci incepeau masinile sa lucreze", a mai spus directorul de resurse umane E&Y.
Domeniile cel mai expuse automatizarii vor fi cele care implica introducerea de date, procesarea de date, precum si cele care implica munca fizica.
“Va spuneam despre ocupatiile care vor fi inlocuite in urmatorii ani. 51% vor disparea datorita automatizarii. Cele mai expuse sunt cele legate de munca fizica, de procesare de date si de introducere de date. Apropo de munca fizica, ce se observa in lume este ca, intr-adevar, asistam la o reducere a cererii pentru munca fizica insa si la o transformare, dinspre munca fizica, de tip masculin, operare de masini, operare de utilaje, criza care se intampla si in SUA, de exemplu, catre o nevoie de munca fizica de tip feminin, care atinge nevoile legate de hedonismul acestei societati, adica well-being, lucruri care tin de starea noastra de bine", a mai spus Andreea Mihnea.
Totodata, reprezentantul Ernst&Young a facut referire la un studiu realizat de Manpower, potrivit caruia Romania este situata pe locul trei in lume in ceea ce priveste deficitul de angajati calificati, primele doua locuri fiind ocupate de catre Japonia si Taiwan.
"Este un studiu facut de Manpower, ei se ocupa de piata muncii, angajeaza foarte multi oameni, la nivel global si in toamna au spus ca am trecut pe locul trei in lume din perspectiva crizei de forta de munca, adica diferenta intre cererea si oferta de pe piata de munca.
Pe locul 3, din perspectiva decalajului de cerere si oferta pe piata de munca. Am crescut foarte mult, am facut doar o selectie, din 2015 pana in 2016, 72% dintre angajatori spun ca nu mai reusesc sa isi gaseasca oamenii in piata din Romania. Cei care sunt la categoria munca calificata, avem ingineri, operatori in industrie, soferi, personalul pentru hoteluri si restaurante, reprezentanti vanzari si ceea ce ne intereseaza foarte mult, profesionisti in zona financiara, contabilitate si finante si nu in ultimul rand manageri, manageri buni", a mai spus aceasta.