Deutsche Bahn va testa mini-drone in lupta contra vandalismului
securitatedronegermaniadeutsche bahnsupraveghere videovandalism
Intr-o tara care nu glumeste cu respectarea vietii private, compania feroviara Deutsche Bahn (DB) va testa drone aeriene miniaturizate pentru a lupta impotriva vandalismului la bordul trenurilor sale. Efectul scontat este dublu: descurajarea atacatorilor printr-o acoperire mobila mai vasta decat cu o retea de camere fixe si, la nevoie, posibilitatea folosirii imaginilor filmate in eventuale actiuni judiciare.
Deutsche Bahn doreste sa testeze elicoptere in miniatura ce pot fi echipate cu camere video pentru a intari supravegherea depourilor in care trenurile sale sunt victime ale atacurilor nocturne ale desenatorilor de graffitti, a declarat ieri un purtator de cuvant al companiei feroviare germane.
"Vom recurge la aceasta tehnologie numai in locurile unde ne vom confrunta cu probleme deosebite, acolo unde mazgalitorii de graffitti sunt foarte activi", a explicat purtatorul de cuvant.
Aceasta tehnologie ii va permite de asemenea companiei germane sa usureze activitatea personalului sau de securitate, care este nevoit adeseori sa parcurga pe jos foarte mari distante pentru a supraveghea locatii cu o structura complexa.
Conform producatorului german Microdrones, aparatele au o anvergura de circa un metru si o greutate de 1,2 kg, pot atinge viteza de 54 km/h si sunt capabile sa faca fotografii pe timp de noapte, fiind echipate cu o camera in infrarosu. Mini-dronele se pot ridica pana la 150 de metri in aer si sunt foarte silentioase. In plus, potrivit legislatiei germane, ele nu au nevoie de permisiune de zbor de la administratia de trafic aerian.
Tehnologia dronelor de supraveghere este controversata in Germania, ca peste tot in lume. Pentru a se apara impotriva eventualelor acuzatii de incalcare a vietii private, Deutsche Bahn a precizat ca este vorba despre elicoptere miniaturizate, nu de drone si ca aparatele nu vor fi folosite in afara depourilor. Compania a mai mentionat ca doreste sa lanseze "in viitorul apropiat" o faza test pentru a decide dupa sfarsitul anului daca va folosi pe termen lung aceasta tehnologie.
DB a refuzat sa precizeze numarul de aparate pe care intentioneaza sa le achizitioneze pentru faza de testare, limitandu-se sa mentioneze ca fiecare mini-elicopter va costa 60.000 de euro.
Anul trecut, amatorii de graffiti ilegal i-au provocat companiei feroviare germane un prejudiciu estimat la 7,6 milioane de euro.