Detii propria ta afacere? Iata ce trebuie sa stii despre TVA
tvataxetva la incasare
TVA-ul sau taxa pe valoare adaugata este o taxa de consum care este perceputa asupra unui produs in mod repetat la fiecare punct de vanzare la care a fost adaugata valoare.
Mai precis, taxa se adauga atunci cand un producator de materii prime vinde un produs unei fabrici, cand fabrica vinde produsul finit unui angrosist, cand angrosistul il vinde unui comerciant cu amanuntul si, in final, cand comerciantul cu amanuntul il vinde consumatorului care il va folosi. In cele din urma, consumatorul cu amanuntul plateste TVA-ul. Cumparatorului din fiecare etapa anterioara a productiei produsului ii este rambursat TVA-ul de catre cumparatorul ulterior din lant. Sistemul de TVA este utilizat in mod obisnuit in tarile europene si se considera ca ajuta la sporirea veniturilor guvernamentale, insa SUA nu utilizeaza acest sistem.
Ce este si cum functioneaza TVA-ul?
Taxa pe valoare adaugata este platita in fiecare etapa a productiei unui produs, de la vanzarea materiilor prime pana la achizitia finala de catre un consumator. Fiecare evaluare este folosita pentru a rambursa cumparatorului anterior din lant. Prin urmare, taxa este platita in cele din urma de catre consumator. TVA-ul este de obicei exprimat ca procent din costul total. De exemplu, daca un produs costa 400 DE RON si exista un TVA de 19%, consumatorul plateste comerciantului 476 RON. Comerciantul pastreaza 400 RON si remite guvernului 76 RON. Oponentii TVA-ului sunt de parere ca aceasta taxa este nedreapta pentru consumatorii cu venituri mai mici, care trebuie sa cheltuiasca o proportie mai mare din veniturile lor pentru a achita TVA-ul. Pe de alta parte, sustinatorii TVA-ului considera ca aceasta taxa descurajeaza evitarea impozitelor, oferind o inregistrare fie tiparita, fie electronica a taxelor pentru fiecare produs.
Cum difera TVA-ul de impozitul pe vanzari?
Sistemul de TVA este adesea confundat cu taxa nationala pe vanzari. Marea diferenta dintre aceste doua taxe este aceea ca in cazul taxei pe vanzari, taxa este colectata o singura data, si anume la punctul final de cumparare de catre un consumator. Prin urmare, doar clientul cu amanuntul este platitor de taxa. In schimb, sistemul de TVA se bazeaza pe facturi si este colectat in mai multe puncte in timpul productiei unui produs finit. De fiecare data cand se adauga valoare, se face o vanzare si o taxa este colectata si remisa guvernului. In prezent, prin intermediul programelor digitale moderne, puteti afla daca furnizorii si clientii de care depind afacerea pe care o conduceti aplica
TVA la incasare.
Care sunt avantajele pe care le ofera TVA-ul?
Cei care sunt in favoarea impozitarii pe valoare adaugata sustin ca sistemul de TVA descurajeaza incercarile de a evita impozitele. Faptul ca TVA-ul este perceput si inregistrat in fiecare etapa a productiei confirma conformarea fiscala si, totodata, descurajeaza evaziunile fiscale. Pentru ca producatorii si furnizorii sa fie creditati pentru plata TVA-ului pe intrarile lor, acestia sunt responsabili pentru colectarea TVA-ului la iesirea lor. Intreprinderile de vanzare cu amanuntul sunt cele mai determinate sa colecteze taxa de la clientii lor, deoarece aceasta este singura modalitate prin care pot obtine credit pentru TVA-ul pe care au trebuit sa il plateasca atunci cand au cumparat marfurile cu ridicata.