De la idee, la investitie: Cum pot investitorii romani sa cumpere instrumente bazate pe Bitcoin si alte criptomonede?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De la idee, la investitie: Cum pot investitorii romani sa cumpere instrumente bazate pe Bitcoin si alte criptomonede?
De la idee, la investitie: Cum pot investitorii romani sa cumpere instrumente bazate pe Bitcoin si alte criptomonede?
de Redactia Manager la 10 Apr. 2024
Urmareste-ne pe Google News
bitcoincriptomonede

Perspectiva asupra investitiilor poate fi revolutionata complet daca este cunoscuta mai bine lumea criptomonedelor. Acestea sunt o optiune interesanta pentru diversificarea portofoliului si, avand in vedere popularitatea acestor monede digitale, in special a Bitcoin, nu este de mirare ca investitorii sunt atat de atrasi de ele.


Daca esti curios sa explorezi noi oportunitati de investitie, criptomonedele ar putea fi exact ceea ce cauti.
 
Pe langa platformele de tranzactionare, exchange-urile de monede virtuale sau ATM-urile de Bitcoin, cei interesati au la dispozitie si alte modalitati prin care sa investeasca in criptomonede.  Oportunitatile sunt variate si simplu de accesat.
 
In luna ianuarie, cei pasionati de criptomonede au avut parte de o veste importanta. Autoritatea care se ocupa de reglementarea bursei din SUA, SEC (Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA), a dat unda verde pentru ETF-urile care sunt legate direct de Bitcoin. Este un pas mare pentru zona crypto, pentru ca acum oamenii pot investi in Bitcoin intr-un mod mai accesibil si mai sigur.

 

Ce sunt ETF-urile?
 
ETF-urile sunt precum un „ambalaj" financiar care urmareste sa imite comportamentul unui anumit sector sau al altui activ, cum ar fi Bitcoin.
 
Sa zicem ca vrei sa investesti in Bitcoin, dar poate nu vrei sa cumperi direct criptomoneda sau poate nu ai fondurile necesare. Aici intervin ETF-urile pe Bitcoin.
 
Ele permit oamenilor sa obtina expunere la Bitcoin indirect, fara sa fie nevoie sa cumpere Bitcoin efectiv, practic cumparand sau vanzand acest ETF la bursa, la fel ca si cum ar face cu actiunile. Este o modalitate mai simpla si mai accesibila de a intra in lumea cripto, fara a fi nevoie sa detii direct moneda virtuala sau sa investesti sume mari de bani. Cu ajutorul ETF-urilor pe Bitcoin, poti urmari pretul monedei digitale si sa profiti de potentialul sau fara a fi nevoie sa ai criptomonede in portofoliul tau sau sa te ocupi de custodie.
 

Cum pot investi in ETF-urile pe Bitcoin?
 
Important este de stiut faptul ca ETF-urile pe Bitcoin aprobate de SEC in luna ianuarie inca nu sunt disponibile in Romania. Totusi, investitorii romani care doresc sa-si extinda portofoliul aceste instrumente financiare au acum solutii oferite de compania de tip fintech XTB. Acestea pot fi  Exchange Traded Commodities (ETC-uri) - ele reprezinta o variatie a unui ETF ce reproduce comportamentul unei materii prime - putem vorbi despre petrol, aur, argint sau criptomonede.
 
In Europa exista aproximativ 130 de produse bazate pe criptomonede listate la diverse burse, cum ar fi Euronext Paris, Euronext Amsterdam, XETRA si SIX Swiss Exchange. Vorbim despre o gama variata de optiuni pentru cei interesati sa investeasca in instrumente bazate pe criptomonede.
 
XTB ofera investitorilor, printr-o platforma bine pusa la punct, expunere nu doar pe Bitcoin, ci si pe alte monede virtuale cunoscute. Printre acestea se numara  si Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin.
 
Platforme precum XTB ofera o oportunitate pentru investitori. Poti investi in peste 400 de ETF-uri si ETF-uri fara comisioane, atata timp cat suma investita nu depaseste 100.000 de euro pe luna (iar acest plafon se reseteaza lunar).
 
Mai mult decat atat, investitia minima este doar 1 Euro. Platforma XTB vine cu un set de instrumente de analiza, inclusiv un scanner special pentru ETF-uri. Astfel, poti face investitii informate si bine gandite.
 

Ce sunt ETN-urile?
 
Daca esti in cautare de alternative pentru investitii, ETN-urile reprezinta o optiune interesanta, la fel ca si ETF-urile pe Bitcoin. ETN-urile sunt niste instrumente de creanta listate la bursa, care functioneaza pe aceleasi principii ca si actiunile sau ETF-urile.
 
Spre deosebire de ETF-uri, emitentul ETN-ului nu detine efectiv activele, ci promite sa plateasca investitorilor sume egale cu valoarea certificatelor pe care le-au achizitionat. Este important de mentionat ca ETN-urile sunt considerate titluri bancare negarantate, ceea ce inseamna ca in cazul insolventei emitentului, investitorii nu sunt protejati prin Fondul de Garantare Bancara.
 
Totusi, ca intotdeauna, investitiile pe pietele financiare implica riscuri. Este crucial sa abordezi fiecare decizie de investitie cu responsabilitate si sa fii constient de potentialele riscuri asociate.
 

Ce sunt CFD-urile?
 
CFD-urile (contracte pentru diferenta) reprezinta o alta modalitate de a investi pe pietele financiare – inclusiv in criptomonede. Acestea sunt niste instrumente derivate care iti permit sa te implici intr-un activ fara sa-l cumperi efectiv.
 
Practic, un CFD iti ofera aceleasi beneficii pe care le-ai obtine daca ai cumpara activul in sine. Asta inseamna ca pretul activului creste sau scade in acelasi timp cu valoarea CFD-ului.
 
In timp ce CFD-urile prezinta o alternativa la investitiile traditionale, acest tip de instrument prezinta si o serie de provocari. Amintim aici volatilitatea crescuta a preturilor, costul sub forma spread-ului la intrari si iesiri din tranzactii, precum si efectul de levier caracteristic CFD-urilor care accentueaza atat potentialul de castig, cat si pe cel al pierderilor.
 
Totusi, tranzactionarea criptomonedelor prin CFD-uri vine si ea cu unele avantaje. De exemplu, costurile de tranzactionare sunt reduse, iar investitia initiala poate fi mai mica, cu ajutorul unui efect de levier de 1:2. Platforme precum XTB iti ofera posibilitatea de a investi in CFD-uri bazate pe Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoincash. Astfel, preturile se bazeaza pe cele actuale ale acestor active de baza, listate pe principalele burse de criptomonede.
 

Cum se poate obtine expunere indirecta pe piata criptomonedelor?
 
Pentru cei care prefera sa-si gestioneze riscul in mod moderat, exista toate aceste optiuni indirecte pentru a profita de potentialul pietei monedelor digitale. De exemplu, clientii au posibilitatea sa investeasca in companii care sunt implicate in domeniul tehnologiei blockchain, in platforme de tranzactionare crypto sau in companii care, pe langa activitatile lor principale, au si expunere la criptomonede.
 
Aceste metode indirecte ofera investitorilor oportunitatea de a beneficia de evolutia pietei criptomonedelor, fara a fi expusi direct la volatilitatea acestora. Este o cale mai sigura si mai stabila pentru cei care cauta sa se implice in lumea monedelor digitale.
 

Ce este fenomenul de halving?
 
Odata cu investitiile pe piata criptomonedelor, poate fi explorata o oportunitate mult asteptata de piata. Este vorba despre halving, un eveniment care are loc la fiecare patru ani in reteaua Bitcoin (anul acesta, se va produce la jumatatea lunii aprilie).
 
Este un moment cand recompensa pentru cei care valideaza tranzactiile este redusa la jumatate. Multi investitori asteapta cu nerabdare momentele halving-ului pentru ca, istoric vorbind, acestea au fost asociate cu cresteri semnificative ale pretului Bitcoin. Cu alte cuvinte, halving-ul este o caracteristica cheie a Bitcoin care contribuie la scara redusa a inflatiei si la cresterea gradului de „raritate” a acestuia in timp.
 
 
Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.
 

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege
Companii

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege

today27 Ian. 2025
Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient
Life Style

Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient

today27 Ian. 2025
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie...

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x