Daniel Constantin: Timbrul de mediu nu va fi inlocuit cu o alta taxa
eco-vinietatimbru de mediutaxaautoritaticadru legislativ
Retragerea timbruluide mediu nu va precede o noua taxa, care sa impovareze si mai mult populatia, ci va fi inlocuit cu "un nou concept", care va fi introdus gradual, a declarat vicepremierul Daniel Constantin dupa ce a prezentat in sedinta coalitiei de guvernare.
„Intentia noastra a fost si ramane aceea sa facem tot posibilul ca in perioada urmatoare sa degrevam cat mai mult populatia de ceea ce inseamna taxe si impozite. Plecand de la acest considerent, sigur ca nu vom inlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu o alta taxa, ci cu un concept pe care incepem sa-l introducem gradual. In perioada imediat urmatoare, vom pregati legislatia asa cum ea a fost agreata si cum va fi reformulata in grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului sa introducem acel certificat de calitate a aerului, acele viniete de care s-a vorbit in aceasta perioada, care vor avea un cost redus. Acele viniete vor fi, daca vreti, o analiza a autoturismelor care vor circula, in functia de gradul de poluare", a precizat Daniel Constantin, ministru al Mediului.
Noul sistem ar urma sa functioneze sub forma eco-vinietelor, iar autoritatile locale vor fi cele care vor impune o eventuala taxare. Conceptul ar urma sa fie aplicat diferit, in functie de zonele delimitate de primarii si de norma de poluare a vehiculului, a mai mentionat Constantin.
„Va fi un certificat de calitate a aerului sub forma de eco-viniete, acestea vor fi eliberate atunci cand masinile merg sa faca inspectia periodica, costurile vor fi minimale, doar costurile de printare a acestor eco-vignete, dupa care, sigur, prin cadrul legislativ pe care il vom crea autoritatile publice locale vor fi cele care vor hotari o eventuala taxa sau nu", a aratat ministrul Mediului.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementeaza timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost abrogata incepand cu 1 februarie de Legea nr. 1/2017. Timbrul de mediu reprezenta, conform OUG nr. 9/2013, o suma datorata de proprietarii de autoturisme pentru emisiile provenite de la acestea. In principiu, taxa trebuia platita (o singura data) la prima inmatriculare a unui autovehicul in
Romania sau la prima vanzare in tara catre o alta persoana.
In cursul anului trecut, timbrul de mediu a fost declarat partial ilegal de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene. La acel moment, fostul Guvern a explicat ca va cauta solutii pentru restituirea taxei catre proprietarii de masini, dar inca nu s-a luat o decizie in acest sens.