Pe langa satisfactiile pe care le aduce, un rol de conducere vine, de cele mai multe ori, la pachet si cu responsabilitati complexe. In timp, acestea pot deveni coplesitoare, in special atunci cand exista un dezechilibru intre viata profesionala si cea personala. Consecintele intr-o astfel de situatie pot fi numeroase: scaderea productivitatii, demotivarea sau chiar aparitia oboselii cronice. Dar ce poti face sa le eviti? Raspunsul e simplu: sa mentii un echilibru sanatos intre job si familie. Descopera, in continuare, cum poti face asta.
Desi pare un cliseu, stabilirea unor limite clare in ceea ce priveste programul de lucru si intervalul de timp in care poti fi contactat de catre echipa si colegii tai este primul pas care te poate ajuta sa mentii echilibrul intre job si familie. Stabilirea limitelor nu inseamna doar sa parasesti biroul la o anumita ora si sa continui sa raspunzi la e-mail-uri si mesaje dupa ce ajungi acasa. Stabilirea limitelor presupune:
Toate aceste activitati, odata implementate si respectate pe termen lung, contribuie la prevenirea starii de oboseala cronica si iti ofera oportunitatea de a fi mai concentrat si productiv in timpul orelor de munca. De asemenea, astfel de limite iti permit si sa petreci timp de calitate cu familia si prietenii, fara sa fii intrerupt de aspecte legate de job, lucru care va duce la imbunatatirea relatiilor personale. In acest mod, vei deveni si un exemplu bun de urmat atat pentru echipa ta, cat si pentru cei dragi.
Ca sa poti sa respecti limitele mentionate la punctul anterior, este necesar sa inveti sa delegi eficient unele sarcini pe care le realizezi in prezent. De ce? Pentru ca, in acest mod, poti sa aloci timpul petrecut la job pentru rezolvarea unor sarcini importante, cum ar fi cele administrative, in timp ce alte activitati repetitive pot fi solutionate de echipa ta.
Ca sa poti face asta, identifica sarcinile care nu necesita prezenta ta directa, cum ar fi efectuarea unor raportari periodice sau monitorizarea progresului anumitor proiecte ce pot fi gestionate de alti membri ai echipei. Mai apoi, alege persoanele potrivite pentru fiecare sarcina. Aici este important sa te asiguri ca fiecare angajat are experienta, timpul si competentele necesare pentru a indeplini sarcina alocata.
In final, ofera instructiuni detaliate si precise fiecarui angajat, stabileste puncte de control si asigura-te ca fiecare intelege pe deplin cerintele. Urmareste evolutia sarcinilor si ofera feedback regulat, pentru a corecta eventualele probleme.
Nu in ultimul rand, asigura-te ca apreciezi si ca oferi recunostinta publica pentru munca bine facuta, astfel incat sa motivezi si sa incurajezi angajatii.
Odata ce ai invatat sa delegi sarcini, inseamna ca businessul poate sa functioneze in absenta ta, timp de cateva zile pe an, in care sa mergi in vacanta cu familia. Totusi, ca sa eviti neplacerile in randul angajatilor si al superiorilor tai, alege sa planifici si sa comunici din timp perioada de vacanta. Discuta mai intai cu familia despre perioada optima pentru vacanta, pentru a evita conflictele de program. Mai apoi, discuta cu echipa ta despre perioada in care vei fi absent si comunica asteptarile pe care le ai de la fiecare membru.
Evita sa te implici in activitatile de munca pe durata vacantei. Insa, ca sa poti face asta, asigura-te ca membrii echipei stiu ce au de facut in absenta ta si ca au la indemana toate resursele necesare sa rezolve eventualele probleme care ar putea aparea. Un lucru util pe care l-ai putea face aici este sa identifici o persoana de contact, de preferat, dintre superiorii tai, care sa poata gestiona urgentele ce ar putea aparea in perioada in care lipsesti de la birou.
In concluzie, mentinerea echilibrului intre job si familie nu ar trebui sa fie doar un obiectiv pe care aspiri sa-l atingi, ci o necesitate de care sa fii constient inca din prezent. Numai in acest mod poti actiona in favoarea acestui echilibru, fiind un parinte bun si, in acelasi timp, un manager responsabil.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas