Cum poti sa te frigi la petrecerea companiei
petrecerea companieiserata profesionalaforbesreguli de conduita la petrecere
Petrecerea companiei trebuie considerata un eveniment la care, de fapt, nu este bine sa te destinzi. Este... o serata profesionala .
Multi dintre dumneavoastra au particpat, si vor mai participa, la petreceri-sarbatoriri-evenimente ale organizatiei unde lucreaza .
Aceste “iesiri” fac parte din cultura organizatioanala care se respecta. Este un moment de bilant, de sporire a solidaritatii, de destindere (aparenta, vom vedea) si de cunoastere mai buna a colegilor. Este si un moment de recunoastere a meritelor tale sau de descoperire a luminii reale in care esti vazut de catre ceilalti.
Este insa si o ocazie in care poti sa te “frigi” rau, daca nu stii sa te comporti .
Ei bine, desi bunul simt iti spune ca, in sfarsit, poti sa scazi presiunea pe care o suporti zilnic la lucru, nu cadea in aceasta greseala . Esti inconjurat de colegi, de sefi, de directori, de patroni. Cu alte cuvinte participi la o ...serata profesionala !
Mi s-au parut foarte interesante regulile propuse de Forbes pentru “a nu te frige la petrecerea biroului”. Ele au fost reproduse in jurnalul belgian Le Soir : “Comment vous griller a la fete du bureau ?”, 17.01.2017
Iata aceste reguli.
1. Nu ajungeti cu intarziere la petrecere
Aici este un truc foarte inteligent, din punctul meu de vedere. Inceputul seratei este momentul cel mai propice sa sporovaiti cu directorii executivi, intr-o ambianta destinsa . Dupa aceea seara “ia avant”, si pierdeti oportunitatea de a le mai vorbi.
2. Nu stati ca o mobila
Nu trebuie sa ramaneti intepenit intr-un colt sau sa vorbiti numai cu colegii cu care lucrati tot timpul.
Daca sunteti inteligent – si precis ca sunteti – ganditi-va la promovare : extindeti reteaua de relatii pe care o aveti in organizatie si faceti cunostinta cu colegii din alte departamente.
3. Nu va pierdeti controlul
Daca se serveste alcool, nu consumati mai mult de 1-2 pahare. Abtiguirea la petrecerea biroului/organizatiei poate sa nu va coste postul. Va va costa insa, cu siguranta, reputatia profesionala . Ea va pali.
Imi aduc aminte de o petrecere pe care a organizat-o ROSTE -UNESCO la Venetia si la care am avut onoarea sa particip. Seful grupului de cercetatori era un rus, Kuzminov. Era un om masiv, puternic si mare petrecaret . La un moment dat , la masa festiva,si-a pierdut complet bornele . A cazut pe spate cu scaunul, cu mainile desfacute. In cadere a lovit doua frapiere pline cu sticle si gheata. Zgomot asurzitor, sticla sparta, apa peste tot, si...panica. Toti cercetatorii coordonati de Kuzminov (dintre care si doi laureati ai Premiului Nobel), au parasit, in tacere, sala de mese.
4. Nu tracasati patronul/seful
Chiar daca patronul/seful spune prostii, la petrecere, si sunteti sigur de acest lucru , evitati sa-l contraziceti sau, si mai rau, sa-l corectati in fata tuturor.
In astfel de circumstante este mai bine sa va pastrati cunostintele pentru dumneavostra si sa abordati o “tacere politicoasa”.
5. Nu spuneti glume lascive
Chiar daca atmosfera seratei este foarte destinsa , facand glume lascive ati putea rani sensibilitatea cuiva . Mai bine, nu!
6. Nu acostati, nu “faceti curte”
Locul de munca este un spatiu pe care scrie “acostarea interzisa !”. Chiar daca nu faceti altceva decat sa tachinati lejer o colega/coleg , atragatoare/atragator, comporatmentul ar putea fi gresit interpretat . Mai bine evitati neintelegerile .
Dupa cunostintele mele, Compania Levi Strauss are un contract de munca in care este prevazuta interdictia relatiilor amoroase dintre colegi , chiar in spatiul privat. Depistarea existentei acestor relatii este motiv de desfacere a contractului de munca.
7. Nu dati lectii altora
Poate ca veniti la petrecere cu convingerea ca anul in curs a fost un an frustrant pentru dumneavoastra . Ati fi putut sa faceti o treaba mai buna decat altii (colegi, sefi) daca ati fi avut ocazia. Tineti-va aceasta convingere pentru voi.
8. Nu va goliti sacul
Si colegii au avut un an frustrant, ca si dumneavoastra. De aceea , poate ca ei gandesc ca ar fi legitima “o mica sedinta de denigrare a altora”.
Nu cadeti in aceasta capcana. Zidurile au, intotdeauna, ochi si urechi . Ceea ce spuneti ar putea fi folosit in genul “Pac , la Razboiul!”, vorba lui Conu’ Iancu.
In concluzie, la o petrecere de companie nu este tocmai bine sa-ti scoti masca . Esti tot la serviciu si aceasta este o pseudo-destindere. Consider-o ca atare, daca vrei sa fii un om liber .