Cum au inceput povestile oamenilor care au inventat viitorul
Cei mai puternici si cei mai bogati oameni din lume nu au fost de la inceputul vietii lor asa cum ii cunoastem noi astazi. Cei care si-au construit singuri carierele de succes si averile uriase au inceput de jos, de la slujbe marunte care, uneori, nu aveau nicio legatura cu domeniile in care aveau sa exceleze.
Fondatorul Amazon, Jeff Bezos (n. 1964), este, la ora actuala, cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata de Forbes la 131 miliarde de dolari.
Bezos a avut prima slujba in adolescenta, in anii 1980, in bucataria unui restaurant McDonaldʹs, unde prajea burgeri. In epoca, pentru munca prestata, Bezos era platit cu 2,69 dolari pe ora.
Dupa ce a absolvit facultatea de informatica la Princeton, Bezos a lucrat o perioada si in cadrul unei companii de comert international.
Mark Zuckerberg (n. 1984), fondatorul Facebook, detine astazi o avere de 76 miliarde de dolari si a fost un copil precoce al informaticii. La nici 18 ani, Zuckerberg a creat un program pentru calculator care era capabil sa invete si sa intuiasca preferintele muzicale ale utilizatorilor. Microsoft i-a oferit 1 milion de dolari pentru drepturile asupra programului, dar Zuckerberg a refuzat.
Satya Nadella (n. 1967), care detine pozitia cheie de director general la Microsoft, a inceput sa lucreze ca informatician. La ora actuala, Satya Nadella castiga 25 de milioane de dolari pe an, adica de 154 de ori mai mult decat media salariilor de la Microsoft.
Elon Musk (n. 1971), fondatorul Tesla, detine o avere estimata la 22,3 miliarde USD. La fel ca si Zuckerberg, Musk a fost precoce: in 1983, la doar 12 ani, Musk a conceput un joc video pe teme spatiale.
Pasiunea pentru informatica si pentru spatiu l-a urmarit toata viata, astfel incat Elon Musk a fondat compania aerospatiala Space X, cea care fabrica, la ora actuala, cea mai puternica racheta din lume.
Jack Dorsey (n. 1967), co-fondatorul si directorul general al Twitter, are o avere estimata la 5,5 miliarde de dolari desi nu accepta niciun salariu din partea companiei pe care o conduce.
Primul job al lui Dorsey a fost acela de inginer informatician in cadrul unei mari firme de expeditie de marfuri.
Dorsey a obtinut slujba identificand o vulnerabilitate a site-ului companiei, lucru pe care l-a comunicat directorului general al acesteia. Dupa ce informatia livrata a fost verificata si s-a confirmat, Dorsey a fost angajat pe loc.
Evan Spiegel (n. 1990) este directorul general si co-fondatorul Snapchat. La inceputul carierei a lucrat ca stagiar in departamentul de marketing al Red Bull si, imediat dupa ce a creat Snapchat, a avut puterea sa refuze o oferta de cumparare de 3 milioane de dolari din partea lui Mark Zuckerberg.
La ora actuala, Spiegel detine o avere estimata la 3,5 miliarde de dolari.
Travis Kalanick (n. 1976), fondatorul companiei americane Uber, a castigat primi bani in calitate de comis voiajor, incercad sa vanda, din usa in usa, cutite.
La ora actuala, Kalanick detine o avere estimata la 5,3 miliarde de dolari.
Steve Jobs (1955-2011), cofondatorul Apple, a renuntat la facultate si a castigat primii bani dezvoltand jocuri video pentru compania Atari.
In 1976, la varsta de 21 de ani, Jobs si Steve Wozniak (un fost hacker) au fondat compania Apple Computers, societatea care avea sa le schimbe vietile, dar si lumea.
Astazi, Apple este una dintre companiile cu cea mai mare capitalizare bursiera din lume - 675 de miliarde de dolari.
Actualul director general al Apple, Tim Cook (n. 1960), a castigat primii bani livrand ziare in oraselul sau natal din Alabama. A mai lucrat intr-o fabrica de hartie si intr-o alta fabrica, de aluminiu.
Inainte de a se alatura echipei Apple, Cook a lucrat 12 ani pentru IBM.
Bill Gates (n. 1955) este cofondatorul Microsoft si detine, la ora actuala, o avere de cca 100 de miliarde de dolari (al doilea cel mai bogat om din lume, dupa Jeff Bezos).
Gates a castigat primii sai bani la doar 16 ani, cand a lucrat ca programator pentru o intreprindere producatoare de automobile din Michigan.
Sursa foto: maxpixel.net