Criza este pe cale sa devina noua norma
fondul monetar internationalpreviziuni de cresterecriza economicarecesiune
FMI a revizuit marti in scadere previziunile globale de crestere economica, subliniind riscul "sporit" de incetinire a marilor economii emergente (Brazilia, Rusia, China, in principal) si reafirmand temerile legate de criza persistenta din zona euro, scrie AFP.
Progresia produsului intern brut (PIB) mondial ar urma sa stagneze in raport cu 2012 si sa se stabileasca la 3,1%, cu 0,2 puncte mai putin fata de proiectiile din aprilie, potrivit noilor previziuni ale Fondului Monetar International (FMI). Si anul viitor se previzioneaza o relansare mai modesta, de 3,8% (-0,2 puncte).
In Financial Times, Olivier Blanchard, economist sef al Fondului Monetar International (FMI) se intreaba daca nu cumva este vorba despre o recesiune la o scara mai larga: "Cand priviti tara cu tara, s-ar spune ca este o problema particulara… In China, se pare ca sunt investitii neproductive, in Brazilia ar fi vorba despre nivelul slab de investire iar in India despre incertitudinea politica si administrativa. Dar putem sa ne intrebam daca nu exista ceva comun in spatele acestor probleme. Cred ca suntem in fata unei incetiniri a cresterii subiacenta, prin componenta ciclica, insa doar cu o rata medie. Este clar ca aceste tari nu se vor mai dezvolta la fel de rapid cum o faceau inainte de criza", a declarat Blanchard.
O incetinire permanenta a cresterii in marile tari emergente va avea grave repercusiuni asupra economiei mondiale si va determina in consecinta o crestere mai slaba in tarile dezvoltate.
Blanchard nu este singurul care se ingrijoreaza in legatura cu posibilitatea unei depresiuni economice internationale mai profunde si de mai lunga durata. Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, a scris recent despre acest subiect pe blogul sau din New York Times: "In alti termeni, somajul ridicat ar putea fi acceptat, atat pe plan politic, cat si pe cel al analizei economice, drept noua norma. Cred ca ceea ce vreau sa spun este ca ma nelinisteste faptul ca o depresiune economica mai mult sau mai putin permanenta sfarseste prin a fi considerata drept ceva obisnuit, ca vom putea suferi pentru multa vreme inutil si, cu toate acestea, elita politica nu se va simti obligata sa schimbe modul sau de a face".