Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii
Accesul la finantare este important pentru succesul si dezvoltarea afacerilor agricole. Un credit agricol le ofera fermierilor resursele financiare de care au nevoie pentru a face fata provocarilor, dar si oportunitatilor din aceasta industrie.
Fermierii pot solicita un imprumut in diverse situatii. Descopera, in continuare, care sunt cele mai populare
finantari pentru fermieri la ora actuala!
Ce credite poti accesa pentru cheltuieli curente
In activitatea de zi cu zi a unui fermier pot exista momente in care este nevoie de resurse financiare suplimentare, fie pentru plata lucratorilor, fie pentru plata consumabilelor, pentru combustibil, energie si alte cheltuieli curente. Poti acoperi nevoia de capital circulant optand pentru diverse credite, printre care:
1. Agroinput
Pot solicita acest credit fermele vegetale de cultura mare, dar si cele de cultura speciala (cartof sau sfecla de zahar), viticultura sau pomicultura. Creditul poate fi folosit pentru achizitia de inputuri agricole, cum ar fi pesticide, ingrasaminte sau motorina, dar si pentru utilizarea banilor cash pentru alte cheltuieli neprevazute. Finantarea este dimensionata in functie de fiecare cultura, iar perioada creditului este de maximum 365 de zile, cu o rambursare corelata cu perioada de recoltare.
2. Flux Constant
Flux Constant este o linie de credit care sustine toate cheltuielile din ferma: fixe, variabile, directe, indirecte, debite ajunse la scadenta. Prin aceasta solutie iti poti efectua platile la timp, chiar daca au fost inregistrate intarzieri la incasari. Pot solicita acest tip de credit atat fermierii din sectorul vegetal, cat si cei din sectorul zootehnic, pe o perioada de 365 de zile calendaristice, cu posibilitate de prelungire (pentru inca un an).
Credite pentru investitiile in agricultura
Fermele trebuie sa tina pasul cu noile tehnologii, pentru a ramane competitive si pentru a-si imbunatati eficienta si productivitatea. Creditele pentru investitii sunt un ajutor important in acest caz, vizand extinderea sau modernizarea infrastructurii, achizitionarea de echipamente moderne si tehnologii.
1. Creditul Echipat
Fermierii din sectorul vegetal (cultura mare, legumicultura, pomicultura, viticultura, cartof, sfecla de zahar) si cei din sectorul zootehnic (ferme de bovine de lapte sau de carne) pot beneficia de acest credit pentru a-si moderniza fermele, dotandu-le cu utilaje si masini agricole, instalatii si echipamente, precum si pentru a moderniza silozurile si spatiile de depozitare. Perioada de creditare este de 84 de luni, iar conditiile de rambursare impun doua rate anuale, corelate cu perioadele de recoltare.
2. Irigatii
Schimbarile climatice isi spun cuvantul si in agricultura si pot afecta productivitatea culturilor. Creditul pentru Irigatii iti ofera finantare pentru achizitia sistemelor de irigatii necesare pentru orice cultura. Creditul asigura o finantare de pana la 90% din valoarea proiectului si se acorda pe companie, pe asociatii sau pe organizatii ale fermierilor care investesc in astfel de sisteme. Creditul se intinde pe o perioada de maximum 60 de luni, iar rambursarea se face in doua rate anuale.
Credite pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene
Exista si credite prin care fermierii pot obtine o finantare pentru a acoperi integral sau partial un proiect pe fonduri europene.
Un astfel de credit este Euro Plan, a carei finantare poate fi utilizata in procesul de implementare si executie, rambursarea fiind posibila atat din surse proprii, cat si din granturi. Prin acest credit se pot achizitiona utilaje si echipamente noi, se pot infiinta plantatii viticole sau pomicole sau se poate face reconversia acestora, se pot construi silozuri sau spatii de depozitare si se pot pune in aplicare toate planurile de dezvoltare a unei ferme. Creditul este destinat si fermelor din sectorul vegetal, si celor din sectorul zootehnic si este valabil pentru proiectele cu finantare derulata prin APIA si/sau AFIR.
Pe langa aceste credite, fermierii mai pot opta si pentru un credit Scont si Factoring prin care pot obtine rapid lichiditati, pana ce clientii achita pentru bunurile primite. Aceasta facilitate te ajuta sa-ti desfasori activitatea din ferma si sa faci cheltuieli sau investitii fara sa mai astepti banii de la clienti. Solutia este excelenta in special pentru afacerile mici si medii care se confrunta cu cheltuieli neprevazute pana la termenul de incasare.
Diversitatea tipurilor de credite pentru fermieri iti ofera flexibilitatea de a beneficia de finantari in functie de obiective: cheltuieli curente, achizitia de echipamente, de terenuri, dezvoltarea infrastructurii sau gestionarea creantelor.