Construirea unei industrii de aparare autonome: Consolidarea capacitatii indigene de productie in domeniul apararii in India

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Construirea unei industrii de aparare autonome: Consolidarea capacitatii indigene de productie in domeniul apararii in India
Construirea unei industrii de aparare autonome: Consolidarea capacitatii indigene de productie in domeniul apararii in India
de Redactia Manager la 30 Aug. 2024
Urmareste-ne pe Google News
In era Amrit-Kaal, India se pozitioneaza pentru a juca un rol crucial in peisajul global. Cu toate acestea, aceasta calatorie, desi impresionanta, nu este lipsita de provocari. De-a lungul trecutului sau, India a fost implicata intr-o serie de batalii si pericole pentru securitatea teritoriala.

 Cerinta de independenta merge dincolo de pace, fiind esentiala pentru obtinerea dezvoltarii si a securitatii, adica a stabilitatii sociale. Un studiu al Bancii Mondiale arata ca natiunile cu capacitati de aparare inadecvate inregistreaza adesea o crestere a conflictelor, a somajului, a saraciei si a numarului de victime ale razboiului.

Autosuficienta include capacitatea de a proiecta, fabrica si asambla echipamente si sisteme de aparare la nivel national, cu o dependenta neglijabila de aprovizionarea externa. Din punct de vedere istoric, India s-a bazat in mare masura pe importuri in domeniul apararii, ceea ce a dus la cresterea costurilor, intarzieri si obsolescenta tehnologica. In ultimii douazeci de ani, armata indiana si-a modernizat sistemul si a inclus armament avansat si sisteme de arme sofisticate. Aflata pe locul patru in clasamentul mondial al celor mai mari cheltuitori pentru aparare, India a alocat o suma semnificativa de 74,5 miliarde USD (6 21 540,85 crore de rupii) pentru aparare in anul fiscal 2024-25. Aceasta reprezinta o cota de aproximativ 13,04% din bugetul general al Uniunii, ministrul de finante Nirmala Sitharaman anuntand-o in parlament la 1 februarie 2024. Cheltuielile militare au crescut de peste doua ori in ultimul deceniu, evidentiind disponibilitatea si angajamentul sau de a stimula potentialul de aparare al natiunii si de a avansa catre Atmanirbhar Bharat.
 


Sursa: Biroul de Informare pentru Presa

Industria de aparare a Indiei se extinde: Exporturile ating niveluri fara precedent, cresterea productiei interne si reforma:

In anul fiscal 23, productia indiana in domeniul apararii a depasit 1,00,000 milioane de rupii (12 miliarde USD). Productia a crescut cu peste 12% de la an la an. Cifrele pentru anul fiscal 24 sunt de 74 739 crore de rupii (9 miliarde USD) la 5 martie 2024.



Sursa: DDP Dashboard

India este cel mai mare importator de arme la nivel mondial, dupa cum afirma Institutul International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Importurile au crescut cu 4,7% intre 2014-18 si 2019-23. Pe de alta parte, exporturile de aparare au crescut la un nivel record de 2,5 miliarde USD (21 083 crore de rupii), ceea ce reflecta o rata de crestere exceptionala de 32,5% in raport cu suma din ultimul exercitiu financiar, care se situa la 1,9 miliarde USD (15 920 crore de rupii). Datele recente arata ca exporturile in domeniul apararii au crescut de aproape 14 ori din 2016-17, cu o rata de crestere anuala compusa (CAGR) de 45,6%.

Industria de aparare, inclusiv sectorul privat si intreprinderile din sectorul public al apararii (DPSU) au contribuit in mod semnificativ la atingerea unui nivel record al exporturilor in domeniul apararii. Aproximativ 60% din aceste exporturi au provenit din sectorul privat, iar restul de 40% din DPSU.



Sursa: DDP Dashboard

Guvernul colaboreaza activ cu industriile de aparare pentru a raspunde provocarilor acestora si pentru a creste productia de aparare in tara. In ultimii 7-8 ani, s-a observat o crestere cu aproximativ 200% a eliberarii de licente de aparare pentru industrii. Aceste masuri au actionat ca un catalizator pentru cresterea sectorului de productie industriala in domeniul apararii si au generat, de asemenea, locuri de munca pe scara larga.




 
Initiativele guvernamentale determina cresterea industriei

Ministerul Apararii (MoD) isi propune sa atinga o cifra de afaceri de 26 de miliarde de dolari americani in domeniul productiei aerospatiale si de aparare pana in 2025, cu 5 miliarde de dolari americani destinati exporturilor. Pana in aprilie 2023, au fost eliberate 606 licente industriale pentru 369 de societati care isi desfasoara activitatea in sectorul apararii.

Politica de promovare a productiei si exporturilor in domeniul apararii 2020: Proiectul de politica ar urma sa devina un document de orientare pentru Ministerul Apararii in ceea ce priveste impulsionarea concentrata, structurata si substantiala a capacitatilor de productie in domeniul apararii ale tarii, conducand la autonomie si export. Viziunea viitoare va acoperi inovatiile in domeniul aerospatial si al constructiei de nave militare, inclusiv proiectarea, productia, cu participarea sectorului public, precum si a celui privat.
Politica isi propune sa atinga o cifra de afaceri de 21 de miliarde USD (1 75 000 de rupii) in sectorul apararii, inclusiv exporturi in valoare de 4,2 miliarde USD (35 000 de rupii) in bunuri si servicii aerospatiale si de aparare pana in 2025.

Procedura de achizitie pentru aparare 2020: Are ca scop sprijinirea industriei interne a Indiei prin initiativa „Make in India”. Aceasta stabileste o ordine stricta de preferinta pentru achizitii si incurajeaza investitiile straine directe (ISD) sa infiinteze centre de productie. Politica impune un continut autohton de cel putin 50 % in contractele de achizitii si introduce o noua categorie, buy (Global-Manufacture in India), pentru a atrage producatorii straini de echipamente originale sa stabileasca facilitati in India.

Initiative de promovare a cercetarii si dezvoltarii si a intreprinderilor mici si mijlocii in domeniul apararii: Sunt introduse dispozitii de finantare guvernamentala pentru proiectele Make-I, Technology Development Fund (TDF) si Innovations for Defence Excellence (iDEX). Schema TDF, executata de DRDO, sprijina dezvoltarea indigena de catre intreprinderile mici si mijlocii si intreprinderile nou infiintate. Finantarea in cadrul schemei TDF a fost majorata de la 1,2 milioane USD (10 crore de rupii) la 6 milioane USD (50 crore de rupii) pe proiect, iar in cadrul schemei iDEX Prime, aceasta a fost majorata de la 1,5 crore de rupii la 10 crore de rupii. Acest lucru va stimula in mod semnificativ viziunea „Aatmanirbharta in aparare”. O alocare de 18 000 USD (60 crore de rupii) a fost facuta pentru schema TDF pentru anul fiscal 25. In plus, anuntarea unui corpus de 12 miliarde USD (1,00,000 crore de rupii) pentru tehnologie avansata, pentru imprumuturi pe termen lung acordate tinerilor/companiilor cu experienta in domeniul tehnologiei si avantaje fiscale pentru intreprinderile nou-infiintate va incuraja si mai mult inovarea in sectorul apararii.

Listele pozitive de indigenizare: Lista pozitiva de indigenizare obliga fortele armate indiene, care includ armata, marina si fortele aeriene, sa achizitioneze articolele enumerate fie de la actori din sectorul privat national, fie de la DPSU. Acestea sunt destinate exclusiv industriei de aparare. Ministerul Apararii a aprobat cinci astfel de liste, care cuprind 4 666 de articole, dintre care 98 evaluate la peste 16,8 miliarde USD (1 40 000 crore de rupii). Aceasta masura nu numai ca reduce cheltuielile de import din contul curent, ci si sporeste IMM-urile din domeniul apararii.
 
Proiecte „Make”: Categoria „Make” din procedura de achizitii publice in domeniul apararii joaca un rol semnificativ in atingerea obiectivelor initiativei „Make in India”. Obiectivul sau principal este de a consolida capacitatile nationale prin incurajarea proiectarii si dezvoltarii de echipamente, produse, sisteme sau modernizari critice in domeniul apararii de catre organizatii din sectorul public si privat intr-un termen specificat. In conformitate cu DPP-2016, exista doua subcategorii in cadrul procedurii „Make”:
 
- „Make-I” (finantata de guvern): Proiectele care se incadreaza in subcategoria „Make-I” implica o finantare guvernamentala de 90 %, platita in etape in functie de progresul programului, conform termenilor conveniti de comun acord intre Ministerul Apararii si furnizor.
- „Make-II” (finantat de industrie): Proiectele din categoria „Make-II” presupun dezvoltarea de prototipuri de echipamente, sisteme, platforme sau modernizari ale acestora, vizand in principal inlocuirea importurilor sau solutii inovatoare. Proiectele „Make-II” nu beneficiaza de finantare guvernamentala pentru dezvoltarea prototipurilor.
- „Make-III”: Se refera la productia de prototipuri, sisteme si subsisteme de aparare. Proiectele din cadrul „Make-III” sunt achizitionate in cadrul categoriei „Buy «Indian»”, cu o cerinta minima de 60% continut autohton.
 
Coridoare de aparare: Au fost infiintate doua coridoare, unul in Uttar Pradesh si celalalt in Tamil Nadu. Aceste coridoare sunt regiuni dedicate sau zone planificate strategic pentru a promova productia autohtona de articole din domeniul apararii si aerospatial. Colectiv, aceste coridoare au primit o investitie totala de 4,5 miliarde USD (37 219 crore de rupii).
 
Calea de urmat
 
Ecosistemul de aparare al Indiei s-a transformat considerabil in ultimii ani in domenii-cheie. In special, schimbarile institutionale si politice au condus la indigenizarea in domeniul apararii, la achizitiile interne de capital si la exporturile in domeniul apararii. Intr-o perioada de incertitudine, initiativele Atmanirbhar Bharat si Make in India reprezinta tactici esentiale pentru a controla riscurile cauzate de intreruperi sau manipulari ale lanturilor de aprovizionare esentiale, cu care se confrunta Ucraina in timpul razboiului sau cu Rusia.
 


Sursa: Biroul de informare a presei
 
Avand in vedere ca raportul import-export a scazut in mod constant pentru sectorul apararii din 2013-14 pana in 2021-22, acest lucru indica faptul ca guvernul si sectorul privat depun eforturi persistente pentru ca India sa devina autonoma. Guvernul central s-a asigurat ca cea mai semnificativa parte a bugetului sau pentru achizitii de capital in domeniul apararii merge catre industria nationala de aparare. Incepand cu 2020-21, alocarea pentru achizitiile interne a crescut considerabil de la aproximativ 40 % din bugetul total pentru achizitii de capital, care a fost de aproximativ 6,2 miliarde USD (52 000 crore de rupii), pentru a ajunge la trei sferturi din suma, adica 11,9 miliarde USD (99 223 crore de rupii) pana in anul 2023-24. In sprijinul si pentru a incuraja proiectarea si productia locala, au fost alocate fonduri adecvate pentru achizitiile din resurse interne. In ceea ce priveste bugetul de achizitii de capital al Ministerului Apararii pentru anul 2023-24, fondurile pentru achizitii au fost alocate in proportie de 67,75:32,25 pentru surse interne si, respectiv, straine; aceasta separare indica faptul ca s-a pus accentul pe consolidarea capacitatilor interne de productie in sprijinul Atmanirbhar Bharat. Se preconizeaza ca India va inregistra o crestere semnificativa a productiei anuale de aparare in urmatorii patru ani, estimarile ajungand la 35,9 miliarde USD (3 lakh crore de rupii). Aceasta crestere arata in continuare ca guvernul este dedicat sa faca apararea natiunii mai puternica, bazandu-se pe sine. In acelasi timp, guvernul se asteapta sa exporte echipamente militare in valoare de 6 miliarde USD (50 000 crore de rupii).
 

Ultimele NOUTATI

Se dau salarii de 13.000 de lei pentru acesti muncitori. Nu e munca de birou!
Companii

Se dau salarii de 13.000 de lei pentru acesti muncitori. Nu e munca de birou!

today26 Sep. 2024
A inceput marea criza imobiliara internationala. Totul pleaca de la chinezi, preturile s-au prabusit
Imobiliare

A inceput marea criza imobiliara internationala. Totul pleaca de la chinezi, preturile s-au prabusit

today26 Sep. 2024
10 obiceiuri sanatoase care iti pot imbunatati stilul de viata
Sanatate

10 obiceiuri sanatoase care iti pot imbunatati stilul de viata

today26 Sep. 2024
De ce nu poate Bitcoin sa mentina nivelul de 64.500 USD?
Ultimele stiri economice

De ce nu poate Bitcoin sa mentina nivelul de 64.500 USD?

today26 Sep. 2024
5 strategii pentru a invata lucruri noi rapid si eficient
Afla...

5 strategii pentru a invata lucruri noi rapid si eficient

today26 Sep. 2024
Adevarul dureros despre imobiliare: suntem intr-o bula mai mare decat  in 2008, cand a izbucnit criza
Imobiliare

Adevarul dureros despre imobiliare: suntem intr-o bula mai mare decat in 2008, cand a izbucnit criza

today26 Sep. 2024
Ai nevoie de un blender pentru uz casnic sau unul profesional? Le gasesti pe ambele pe euromag.ro!
Life Style

Ai nevoie de un blender pentru uz casnic sau unul profesional? Le gasesti pe ambele pe euromag.ro!

today26 Sep. 2024
Consiliul Fiscal lanseaza un avertisment dur privind finantele Romaniei: pietele financiare pot ingheta din nou si tarile cu deficit mare vor plati scump
Economie

Consiliul Fiscal lanseaza un avertisment dur privind finantele Romaniei: pietele financiare pot ingheta din nou si tarile cu deficit mare vor plati scump

today26 Sep. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

10 obiceiuri sanatoase care iti pot imbunatati stilul de viata
Sanatate

10 obiceiuri sanatoase care iti pot imbunatati stilul de viata

today26 Sep. 2024
De ce nu poate Bitcoin sa mentina nivelul de 64.500 USD?
Ultimele stiri economice

De ce nu poate Bitcoin sa mentina nivelul de 64.500 USD?

today26 Sep. 2024
5 strategii pentru a invata lucruri noi rapid si eficient
Afla...

5 strategii pentru a invata lucruri noi rapid si eficient

today26 Sep. 2024
Adevarul dureros despre imobiliare: suntem intr-o bula mai mare decat  in 2008, cand a izbucnit criza
Imobiliare

Adevarul dureros despre imobiliare: suntem intr-o bula mai mare decat in 2008, cand a izbucnit criza

today26 Sep. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x