Comisia Europeana da in judecata Romania pentru neadoptarea masurilor privind gestionarea deseurilor
comisia europeanaromaniadeseuridirectivamediu
Comisia Europeana reclama Romania la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, pentru neindeplinirea obligatiei de a revizui si adopta planul national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare, informeaza un comunicat de presa Comisiei Europene.
Autoritatile romane au nu raspuns solicitarii UE de revizui si actualizare a planului national de gestionare a deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, cel tarziu in 2013. Comisia a initiat procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor in septembrie 2015 si a trimis Romaniei un aviz motivat in mai 2016, solicitandu-le autoritatilor sa adopte rapid aceste instrumente de baza prevazute de legislatia in materie de deseuri, se arata in comunicatul UE.
Comisia Europeana verifica indeplinirea acestor directive in cazul tuturor statelor membre. Proceduri de infrigment au fost deschise impotriva mai multor state, precum Belgia, Cipru, Croatia, Italia, Franta, Spania si Slovenia.
Romania este unul dintre cele mai neperformante state membre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor municipale solide. In 2015, aceasta a inregistrat cea mai mare rata de depozitare a deseurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.
Directiva-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) are ca scop protejarea mediului si a sanatatii umane prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse in contextul generarii si al gestionarii deseurilor, precum si prin reducerea impactului general si cresterea eficientei folosirii resurselor. In temeiul directivei, statele membre trebuiau sa adopte, pana la 12 decembrie 2010, planuri nationale de gestionare a deseurilor, iar pana la 12 decembrie 2013, programe de prevenire a generarii de deseuri.