Ce trebuie sa iei in calcul atunci cand iti deschizi un magazin fizic
Antreprenoriatul este visul multor persoane. Sa fii propriul sef vine cu multe beneficii, atat financiare, cat si profesionale, dar si cu o multime de indatoriri si obligatii. Insa, tot mai multe persoane aleg aceasta cale in ultima perioada. Nu prin pasi mici, ci prin deschiderea unui magazin fizic.
Magazinul fizic inca este o forma profitabila de afacere, indiferent care ar fi industria. Daca si tu te numeri printre persoanele care au aceasta dorinta, uite ce ar trebui sa iei in calcul:
Cerceteaza piata si concurenta
Primul pas, dupa ce ai stabilit in ce industrie vrei sa activezi ca antreprenor, este sa cercetezi cu atentie piata. Astfel, locul magazinului tau trebuie sa fie in zona de interes a persoanelor vizate.
Daca iti doresti un magazin cu accesorii pentru copii, atunci urmareste o zona unde isi desfasoara activitatile, cum ar fi gradinite, centre de balet, teatru, actorie etc. Mai apoi, cerceteaza si concurenta. Ce poti aduce in plus in piata daca iti lansezi un magazin de jucarii si cum te diferentiezi de ceilalti?
Autorizatii si avize necesare
Totul este bine si frumos pana apar actele. Doar ca fara ele nu vei putea deschide magazinul. De indata ce te-ai hotarat ca vrei sa deschizi un magazin fizic, uite de ce autorizatii si avize ai nevoie:
-
Acordul de functionare (autorizatie) eliberat de primarie;
-
Autorizatia de Mediu eliberata de catre Protectia Mediului din judetul de activitate;
-
Certificatul constatator emis pentru punctul de lucru;
-
Autorizatia privind protectia muncii;
-
Autorizatie de protectie si siguranta la incendii.
Vor exista si autorizatii pe care trebuie sa le iei in calcul in functie de natura magazinului. Spre exemplu, pentru un magazin alimentar, vei mai avea nevoie de inregistrare sanitar-veterinara eliberata de catre Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Asigura-te ca ai toate echipamentele necesare
Dupa ce ai analizat piata si ai gasit locul pentru viitorul tau magazin, urmatorul pas este sa te asiguri ca vei avea toate echipamentele necesare pentru a-l putea deschide. Pentru a vinde, este necesara o casa de marcat. Vezi ce
case de marcat fiscale s-ar potrivi cel mai bine in magazinul tau, inainte de a te apuca de alte necesitati.
Mai ai nevoie de mobilier pentru a depozita marfa, oricare ar fi ea, cat mai bine si intr-un stil care sa se potriveasca cu intreaga poveste a magazinului. Ca totul sa iasa asa cum ti-ai imaginat, indicat ar fi sa ceri sfatul unui designer care sa iti asigure o imagine placuta pentru intregul magazin. In acest fel, si clientii vor fi curiosi sa intre intr-un loc cu un ambient aparte.
Investeste in imaginea magazinului
La inceput, este destul de greu sa intri in piata si sa atragi clienti. Ca intreaga afacere sa fie cat mai prospera, trebuie sa investesti in imaginea magazinului. Bineinteles, vor aparea clienti curiosi, dar cel mai bine este sa incepi prin campanii de promovare.
Daca nu ai planuri sa deschizi si un magazin online in viitorul apropiat, atunci asigura-te ca vei avea o pagina de Facebook si Instagram sau orice alta platforma crezi ca va atrage atentia audientei tale.
Angajeaza oamenii potriviti
Succesul se masoara in echipa, de aceea este important sa alegi oamenii potriviti alaturi de care sa il atingi. In cazul unei afaceri de familie, siguranta este mai mare ca nu vor aparea neintelegeri, dar daca pornesti la drum alaturi de un prieten sau un alt partener de afaceri, asigura-te ca este omul potrivit.
Apoi, cand se va inmulti munca si vei avea nevoie de angajati, alege persoanele care vor crede in misiunea si viziunea magazinului tau.
Deschiderea unui magazin fizic inseamna mult efort si timp, pentru a duce toate indatoririle la bun sfarsit. Inarmeaza-te cu rabdare si bifeaza toti pasii necesari.
Sursa foto: Shutterstock.com