Cat timp vom mai tipari informatia pe hartie?
consum hartiepaperlessomfp 2634/2015
La inceputul anilor '80 era avansata ideea ca in cateva zeci de ani hartia va disparea. Ca ea isi va pierde utilitatea odata cu dezvoltarea calculatoarelelor ("De ce sa mai tiparesti un text daca poti sa-l citesti direct pe ecran?") si ca foarte curand vom avea asa-numitele paperless offices (birouri fara hartie) unde toata informatia va fi arhivata electronic si disponibila oricand prin apasarea catorva taste.
Cat de departe suntem de materializarea acestei predictii vedem foarte clar acum. In fiecare an se produc cca 300 de milioane de tone de hartie (pentru care sunt taiati in jur de 4 miliarde de copaci) si aceasta cantitate e putin probabil sa scada in viitorul apropiat, chiar daca presa scrisa, principalul consumator pana in urma cu cativa ani, a cam disparut din peisaj.
De vina pentru acest consum (inca) ridicat de hartie este, in mod paradoxal, insasi dezvoltarea rapida a tehnologiei digitale. Aceasta a dus la aparitia unui volum impresionant de informatii ce trebuie adesea tiparite pentru usurinta in utilizare – multi printeaza orice document care depaseste doua pagini, pentru a-l putea citi mai comod, si foarte multi isi printeaza o mare parte din mesajele trimise/primite pe e-mail (pentru a fi siguri ca ele nu se pierd).
Practic ne-am ingropat in hartii si ne ingropam din ce in ce mai mult, iar acest lucru este vizibil in special in mediul de business, unde un rol important in cresterea volumului de hartii il are legislatia mereu in schimbare.
Aceasta vine periodic cu tot felul de reglementari suplimentare ce implica formulare, proceduri, regulamente sau acte aditionale noi, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca aceeasi legislatie obliga firmele sa pastreze in arhiva zeci si zeci de tipuri de documente, de la note de receptie si fise de magazie pana la facturi, registre si state de salarii.
E-adevarat, OMFP 2634/2015 prevede posibilitatea arhivarii documentelor financiar-contabile si pe suport electronic, dar cu o conditie: ca aceste documente sa poate fi printate in orice moment pentru uz propriu sau, mai ales, pentru a fi prezentate inspectorilor in cazul unui control. Si cum nimeni nu vrea sa riste sa-si vada arhiva electronica indisponibila din cauza unei pene de curent sau distrusa de vreun virus, rezulta ca tot hartia e de baza.
Asfel ca, mai in gluma, mai in serios, ajungem sa le dam dreptate celor care spun ca, oricat de mult va evolua tehnologia si oricat de performante vor deveni device-urile si gadget-urile noastre electronice, tot vom avea nevoie de... o imprimanta si de un top de coli A4.