Bun venit in lumea plantelor augmentate!
nanotuburi de carboningrasamintefotosintezatehnologiedetector
O mica injectie cu nanotuburi de carbon si frunzele incep sa capteze cu 30% mai multa lumina. Cu nanoparticule bine alese, planta va putea chiar sa se transforme intr-un detector de poluanti, de gaze toxice sau de explozive, conform unui articol publicat in Nature Materials.
O echipa de cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, a reusit sa sporeasca cu 30 % capacitatea plantelor de a capta energie luminoasa, prin incorporarea unor nanotuburi de carbon in frunze.
Ideea este ca introducand aceste nanoparticule in cloroplaste, organitele celulare in care are loc fotosinteza, planta capteaza mai multe lungimi de unda ale luminii decat in starea sa naturala. Astfel este dinamizata prima etapa a fotosintezei, iar energia primita serveste apoi celei de-a doua etape – sinteza zaharurilor pornind de la CO2. Impactul acestor nanoparticule asupra sintezei finale ramane totusi de studiat.
"Plantele sunt foarte atractive ca platforma pentru tehnologie. Se repara singure, sunt stabile din punct de vedere ecologic, supravietuiesc in medii dure si au propria sursa de energie si propriul sistem de distribuire a apei", explica Michael Strano, profesor de inginerie chimica la MIT si coordonatorul cercetarii.
Cercetatorii au testat mai intai tehnica lor asupra unor cloroplaste extrase dintr-o planta, apoi direct asupra plantei. Pentru a "dop" planta, ei au tratat spatele frunzelor cu o solutie de nanoparticule, care au penetrat prin minusculii pori prin care se schimba in mod normal oxigenul si gazul carbonic.
Folosind un alt tip de nanotub de carbon, oamenii de stiinta de la MIT au modificat apoi plantele in asa fel incat sa poata detecta poluanti, oxid nitric, gaz sarin, TNT.
Strano si autorul principal al lucrarii, biologul Juan Pablo Giraldo, isi doresc sa transforme plantele in dispozitive fotonice care se auto-alimenteaza si care sa poata detecta explozibili sau arme chimice. In prezent, oamenii de stiinta lucreaza la incorporarea in plante a unor dispozitive electronice.
Sursa: L’Usine Nouvelle