BT a semnat acord de garantare cu BEI, pentru a acorda IMM-urilor imprumuturi de 100 de milioane de euro
banca transilvaniaimmacord de garantaregarantieinvestitii
Banca Transilvania si Fondul European de Investitii (FEI), parte a Grupului Bancii Europene de Investitii (BEI), au incheiat un acord de garantare in baza caruia BT va acorda IMM-urilor imprumuturi in valoare totala de 100 de milioane de euro si va ajunge sa gestioneze al doilea portofoliu ca marime, din Romania, pe acest tip de finantare.
Tranzactiile garantate prin acest program beneficiaza de sprijinul Uniunii Europene prin programul Initiativa pentru IMM, finantat de Uniunea Europeana prin FEDR si Horizon 2020 si de catre Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii, potrivit unui comunicat BT.
BT faciliteaza si prin acest parteneriat accesul IMM-urilor la imprumuturi in conditii avantajoase, incurajand investitiile, crearea de locuri de munca si dezvoltarea initiativei private in tara noastra.
Creditele vor fi acordate atat in lei, cat si in euro, iar garantia pe care un IMM o primeste este de 60% din valoarea imprumutului.
Sustinerea industriilor creative ocupa un loc important in acest program.
Banca Transilvania a acordat pana acum IMM-urilor, prin parteneriatele derulate cu Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii, 5.500 de credite, in valoare totala de 255 milioane de euro.
Cinci banci din Romania au semnat miercuri acorduri de garantare pentru implementarea Initiativei pentru IMM-uri in Romania, prin care se ofera finantari noi pentru intreprinderi din toate regiunile tarii, iar suma disponibila este de 540 de milioane de euro.
Initiativa pentru IMM este o colaborare intre Grupul BEI (Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii), Guvernul Romaniei si Comisia Europeana. Cele cinci banci participante care au semnat acorduri pana in acest moment sunt: Raiffeisen Bank, ProCredit Bank Romania, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania si BancPost.
Acordurile cu cele cinci banci urmaresc sa faciliteze accesul la finantare pentru IMM-uri romanesti, oferindu-se o garantie care acopera 60% din fiecare credit si dobanda redusa. Se estimeaza ca se vor sprijini aproximativ 3.700 de IMM-uri.
Romania contribuie la acest instrument cu 100 de milioane de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, impreuna cu resurse ale BEI si ale programului Orizont 2020.