BNR: Avem de Infruntat mai mult decat Brexit-ul, trebuie sa facem fata unui Glexit
brexitglexitromanialiviu voineaeconomiepibue
Dupa amenintarea Brexitului, un nou exit pune la incercare Europa - Glexitul, sfarsitul globalizarii. Batranul continent trece se redefineste, iar in acest context Romania trebuie sa isi metina sensul directiei, a declarat joi Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la o conferinta organizata de ELEC Romania.
"Brexitul schimba multe lucruri, dar noi avem de infruntat mai mult decat Brexit-ul. Noi trebuie sa facem fata unui Glexit, o iesire din globalizare asa cum o stim sau cel putin din nemultumirile create de ea. Europa se redefineste. Nu trebuie sa o faca in competitie cu alte natiuni, nu trebuie sa se izoleze si nu trebuie sa discrimineze in randul membrilor sai. Cand exista multa incertitudine pe plan extern, prima noastra grija este sa ne pastram casa in ordine si sa mentinem sensul directiei. Peste un an si jumatate Romania va detine presedintia UE. Din aceasta pozitie va trebui sa contribuim la dezbaterea europeana si cred ca aceasta conferinta este primul pas in aceasta directie", a spus Liviu Voinea.
Voinea apreciaza actuala economie a Romaniei ca fiind mai dezvoltata si mai rezistenta la socuri, comparativ cu perioada de preaderare, insa avertizeaza ca tara noastra este departe de a-si realiza potentialul. De asemenea, sectorul bancar nu isi realizeaza potentialul sau, rata ridicata de solvabilitate si lichiditatea in exces aratand ca unele resurse nu sunt folosite.
"Comparativ cu perioada de preaderare, economia Romaniei este mai dezvoltata, mai rezistenta la socuri, cresterea economica este mai robusta, structura economiei se schimba in favoarea serviciilor si a produselor industriale cu valoare adaugata mai mare, deficitul de cont curent este mai mic si mai usor de finantat, inflatia este sub control, ratele sunt la un minim istoric. Totusi, acest proces de convergenta este dezechilibrat. Cresterea nu este distribuita egal si asta poate crea tensiuni. In timp ce PIB converge incet dar sigur spre media UE, veniturile la buget nu. Faptul ca avem cele mai scazute venituri bugetare raportat la PIB din UE si chiar in scadere afecteaza nivelul investitiilor publice date fiind contrangerile bugetare severe. Suntem departe de a ne realiza potentialul", a mai afirmat Voinea.