ASF sanctioneaza City Insurance pentru neindeplinirea planului de redresare
asfcity insuranceplanredresareasigurarisocietate
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis amendarea directorului general al societatii City Insurance si retragerea autorizatiei acestuia, ca urmare a neindeplinirii planului de redresare, a anunt marti institutia.
“Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a constatat neindeplinirea masurilor de redresare financiara, potrivit Legii nr.503/2004, pentru restabilirea situatiei financiare in cursul anului 2016, asumate de Adunarea Generala si Consiliului de Administratie al Societatii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A., si a decis aplicarea dispozitiilor Legii nr.246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, incepand cu data emiterii Deciziei nr.463 din 04.04.2017”, se arata in comunicatul ASF.
Conducerea societatii are obligatia realizarii unor masuri preluate din planul de redresare, la care se mai adauga actiuni de restabilire a fondurilor proprii eligibile care sa acopere cerintele de capital minim (MCR) si de solvabilitate (SCR), prin capitalizarea de catre un potential investitor, potrivit Memorandumului de intelegere cu Dr. Max Roessler, mai sustine institutia statului.
“Pentru neindeplinirea planului de redresare, Consiliul ASF a hotarat retragerea autorizatiei de Presedinte al Consiliului de Administratie si de Director General domnului Dan Odobescu si sanctionarea cu amenda a acestuia, potrivit Deciziilor nr. 492/10.04.2017 si nr. 493/10.04.2017. Totodata, Consiliul ASF a decis sanctionarea cu amenda a domnului Cristian Pascale, in calitate de membru al CA al SAR City S.A., conform Deciziei nr. 494/10.04.2017”, se arata in comunicat.
Institutia mentioneaza ca impotriva deciziilor ASF pot fi formulate contestatii, fara ca executarea sanctiunilor sa fie suspendata pe
durata solutionarii acestora.
ASF a aprobat in luna iulie a anului trecut de redresare financiara a Societatii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A, prin care s-a urmarit apararea drepturilor asiguratilor și al promovarii stabilitatii activitatii de asigurare in Romania.
Planul cuprindea:
-
Efectuarea și depunerea Raportului de audit intocmit potrivit contractului cu Deloitte, pana la 30.09.2016;
-
Majorarea capitalului social cu 30 milioane euro, printr-un imprumut subordonat al actionarilor, pana la 30.09.2016;
-
Recuperarea imprumuturilor acordate de City Insurance unor societati afiliate (City Invest), partenerilor (Unity Broker) sau altor terti, in valoare de 39 milioane euro;
-
Sindicalizarea tratatelor de reasigurare de tip cota-parte pentru asigurarea RCA;
-
Restructurarea completa a programului de incheiere a unui nou tratat cu reasiguratori supravegheati in sistem echivalent Solvency II.
Potrivit analistilor, City Insurance ar avea nevoie de un aport de capital de aproximativ 180 de milioane de lei pentru a indeplini noile norme de solvabilitate, impuse de standardele Solvency II, insa, actionarul majoritar se pare ca nu dispune, cel putin in acest moment, de respective suma.