Oricine poate sa isi deschida o afacere in alta tara daca aplica sa fie cetatean digital. Pentru a fi cetatean digital, se completeaza un formular online si se plateste suma de 100 de euro. Cardul de e-rezident se poate ridica de la ambasada tarii la care aplici (de exemplu, pentru Estonia se ridica de la Ambasada Estoniei de la Bucuresti). Sistemul acesta este gandit pentru a veni in sprijinul antreprenorilor din domeniul IT, in sprijinul freelancerilor, a nomaziilor si a persoanelor care isi doresc sa porneasca o afacere in interiorul comunitatii UE.
Daca in Romania antreprenorii nu sunt incurajati, in Bulgaria s-a creat un cadru legislativ pentru investitorii straini. In Bulgaria exista un paradis fiscal: impozitul pe profit este de 10%, impozitul pe dividente e de 5%, birocratia este mai mica decat in Romania. In Bulgaria, daca deschideti o afacere si angajati muncitori bulgari, veti plati mai putin pe asigurarile sociale decat in tara noastra. Administratorul unei firme in statul de la sud de tara noastra va plati aceste contributii doar daca exista un contract de administrare. Statul bulgar a luat decizia sa solicite la infiintarea firmei un capital social cu o suma simbolica de doi leva, adica 1 euro.
Sunt state europene care ajuta antreprenorii, state unde legile fiscale sunt accesibile si nu exista cozi, ci totul se efectueaza online. Oare Romania cand va ajunge asa?!
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si