Acciza pe produsele cu continut mare de zahar: Banii pot fi directionati catre sanatate si educatie
accizazaharsupraimpozitarealimente
Proiectul deputatului PSD, Costel Lupascu, prin care se intentioneaza supraimpozitarea alimentelor cu un continut mare de zahar, prinde contur, in contextul in care deputatul a avut miercuri o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Colegiul Pacientilor din Romania.
In urma discutiilor, s-a ajuns la concluzia ca introducerea unei accize pe acest tip de alimente ar reprezenta calea cea mai potrivita pentru reducerea consumului de catre categoriile sociale cele mai expuse la problema obezitatii, respectiv copiii, adolescentii si persoanele cu venituri mici.
Totodata, in opinia reprezentantilor Asociatiei Colegiul Pacientilor din Romania viitorul proiect de lege ar trebui sa contina o prevedere explicita privind destinatia banilor care se vor colecta din aceasta acciza, adauga sursa citata.
“Am discutat cu reprezentantii asociatiei despre modele fiscale din alte state in ceea ce priveste supraimpozitarea alimentelor cu un continut ridicat de zahar. In principiu, sunt trei variante, respectiv cota diferentiata de TVA, impozit forfetar pe cifra de afaceri si o acciza pentru produsele cu continut ridicat de zahar. Concluzia noastra a fost ca acciza ar fi modelul cel mai potrivit, urmand sa vedem care e pragul optim care poate descuraja in mod real consumul acestor alimente. Din studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rezulta ca o crestere a preturilor intre 20% si 50% la aceste produse nesanatoase ar conduce la scaderea cererii si implicit la reducerea incidentei obezitatii la copii si adolescenti”, a explicat deputatul, potrivit unui comunicat.
Statele Unite, Marea Britanie, Franta si alte state au introdus deja legi care prevad aplicarea unor accize produselor si bauturilor cu un continut mare de zahar, isi motiva deputatul PSD propunerea, facuta la inceputul lunii mai.
"Iau in calcul o lege pentru supraimpozitarea alimentelor si bauturilor cu un continut mare de zahar. Exista astfel de reglementari in Statele Unite, Marea Britanie, Franta si alte state.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor statelor sa aplice un astfel de impozit. Exista si dovezi ca astfel de masuri au condus la scaderea consumului acestor produse. Evident, inainte de a initia o propunere legislativa, ma voi consulta cu ceilalti colegi din partid si din grupul PSD de la Camera Deputatilor", a conchis deputatul PSD.