8 sfaturi pentru tinerii antreprenori de la Uniunea Europeana
plan de afacerisocietate cu raspundere limitatabusiness
Textul mentioneaza ca sa fii antreprenor insemna sa fii propriul tau sef, sa iei toate deciziile, sa faci ce te pasioneaza, dar si sa muncesti asiduu la inceput. Probabil ca sa fii antreprenor este una dintre cele mai bune idei de a face bani, daca nu cea mai buna, cu conditia sa ai vocatie pentru asta.
Cum iti dai seama daca ai aptitudinile necesare pentru a deveni antreprenor? Daca ti se par usor de indeplinit recomandarile din articol, atunci merita sa incerci.
Pentru a te ajuta, pe langa multe programe la care poti sa aplici, UE iti da si
8 sfaturi.
Acestea sunt:
1. Crede in visul tau
Este frumos sa visezi, insa si mai frumos ca visul sa se materializeze. Este foarte important sa nu ramai la acest stadiu si sa faci si urmatorul pas. Credem ca marea majoritate a persoanelor raman blocate aici. Trebuie sa gasesti in interiorul tau resursa de energie si de curaj necesare pentru a actiona.
2. Socializeaza
Contactele sunt foarte importante. Si sunt importante pentru ca tu nu le poti face pe toate, ci ai nevoie si de alti profesionisti care trebuie sa te ajute cu privire la implementarea anumitor strategi, planuri etc.
3. Fa cercetari
Studiaza. Este cel mai bun mod in care poti ajunge cel mai rapid acolo unde iti doresti si modul prin care vei scadea considerabil sansele esecului. Nu trebuie sa te apuci de o afacere ca sa vezi ce iese, ci trebuie sa te apuci de ea stiind care va fi rezultatul final.
Ce sa studiezi? In primul rand, concurenta. Isi ofera cele mai accesibile informatii pe care le poti obtine gratuit. In al doilea rand, clientii. Trebuie sa stii cine sunt, cui te adresezi cu produsul sau serviciul tau, cum ii poti cuceri etc.
4. Fa-ti un plan
Planul de afaceri este un instrument de planificare ce are rolul de a oferi o mai mare vizibilitate asupra telurilor si evolutiei unei anumite afaceri careia ii este dedicat. Primele planuri de afaceri au aparut cu mult inainte de aparitia computerului si a tehnologiei informatice, dar rolul si importanta unui plan bine facut a ramas aceeasi pana in zilele noastre. De fapt principiile de baza ale afacerilor de succes raman mereu neschimbate.
Este clar ca nu poti sa creezi planul la virgula si ca pe parcurs va trebui sa il mai completezi sau adaptezi in functie de ce se intampla, insa daca il ai insemna ca stii cum sa ajungi din punctul A pana in punctul N, chiar daca acest fapt poate implica anumite modificari de traseu.
5. Esecul
Trebuie sa il constientizezi, sa il astepti. Doar asa vei fi pregatit 100% sa il depasesti.
Daca nu te gandesti la el si vine iti va strica ziua si nu vei mai avea dispozitia sa faci ceea ce trebuie sa faci pentru a trece peste obstacol. Daca te gandesti ca exista si riscul sa nu reusesti, atunci vei analiza si punctele vulnerabile ale afacerii tale, astfel ca vei avea solutii si vei fi gata de actiune pentru a depasi hopurile care vor aparea inevitabil.
6. Actiunea
Trebuie sa fii atent si sa valorifici sansele care vor aparea pe parcursul desfasurarii activitatii pentru ca vor fi, fara doar si poate.
De regula, fiecare om are tendinta sa se planga ca a ratat ceva (daca faceam asa sau daca procedam asa atunci), iar o sansa ratata poate face diferenta in a progresa in afacere sau a regresa.
7. Trebuie sa ai obiective realiste
E frumos sa visezi, dar cumpatat! Trebuie sa raportezi totul la posibilitatile tale, fie intelectuale, fie materiale sau de alta natura. In caz contrar, sunt mai mari sansele de esec decat cele de reusita.
8. Trebuie sa ai rabdare
Rabdarea nu este doar o virtute antreprenoriala, ci este o virtute in general.
O pisica nu actioneaza imediat ce vedere cateva pasari care se scalda intr-o balta, ci se strecoara tiptil in apropiere, priveste intens, calculeaza, anticipeaza si abia apoi actioneaza.
„Rabdarea trece marea” – proverb romanesc.
Acestea sunt cele 8 sfaturi pe care le da Uniunea Europeana tinerilor antreprenori care isi doresc succesul pentru afacere lor.