6 povesti de succes ale unor adolescenti exceptionali
Inca din secolul al XVII-lea ne-a ramas, de la Pierre Corneille, o replica rostita de unul dintre personajele tragediei "Le Cid": "La valeur n'attend point le nombre des annees." Si, intr-adevar, istoria a consemnat nu putine exemple de copii si de adolescenti geniali, care au marcat, in moduri diferite, epoca in care au trait. Iata cateva exemple de adolescenti exceptionali din proxima contemporaneitate.
In anul 2003, pe cand era in primul an la Harvard si avea 19 ani, Mark Zuckerberg a creat un site pe care l-a numit Facemash, stramosul retelei de socializare Facebook, gandit initial pentru a le permite tuturor studentilor universitatii sa se conecteze online.
Astazi, Facebook este una dintre cele mai mari retele sociale, cu 1,59 miliarde de utilizatori activi pe zi, iar averea lui Mark Zuckerberg este estimata la 79,5 miliarde de dolari.
Tot la19 ani, pe cand era student in priml an la Texas University, Michael Dell a inceput sa imbunatateasca performantele calculatoarelor colegilor, pentru a face rost de bani.
In acelasi an, dupa ce a castigat 80.000 de dolari, Dell a abandonat studiile si a fondat propria companie, care s-a numit, la inceput, PCs Limited.
PCs Limited a devenit Dell Computer Corporation, apoi Dell Inc. si este, la ora actuala, unul dintre liderii pietei de calculatoare personale, in vreme ce averea lui Michael Dell este estimata, astazi, la 31 de miliarde de dolari.
Stim ce este Subway, pentru ca reteaua de fast food este prezenta si pe piata romaneasca.
Mai putini sunt, insa, cei care stiu ca Subway a fost creata in anul 1965 de catre italo-americanul Fred DeLuca, pe cand avea doar 17 ani.
Astazi, Subway are peste 24.000 de localuri in toata lumea, iar DeLuca a continuat sa conduca afacerea pana in anul mortii sale (2015).
Programatorul francez Michel Valdrighi a creat in anul 2001, la doar 19 ani, platform b2/cafelog, care avea sa devina WordPress, astazi cea mai populara platforma de continut online.
Astazi, WordPress este vizitat, lunar, de 410 milioane de persoane, care acceseaza peste 20 de miliarde de pagini web.
La 17 ani, americanul Palmer Luckey a creat o casca de Realitate Virtuala, pe care a botezat-o PR1. Aceasta a stat la baza prototipului castii Oculus VR.
La 21 de ani, Luckey a acceptat o oferta de 2 miliarde de dolari si a vandut compania, Oculus fiind, astazi, in portofoliul Facebook.
Una dintre cele mai populare aplicatii de chat, dating si socializare, care astazi se numeste MeetMe a fost creata de adolescenta Catherine Cook, atunci cand familia ei s-a mutat intr-un alt oras din Statele Unite.
Pentru a-si face noi prieteni, Catherine Cook a creat, in anul 2005, aplicatia MyYearbook. In prima saptamana, MyYearbook a avut 400 de utilizatori si, dupa sase ani, numarul acestora ajunsese la 32 de milioane.
In anul 2011, Catherine Cook a vandut aplicatia pentru 100 de milioane de dolari, iar noul proprietar a rebotezat-o MeetMe.
Sursa foto: maxpixels.net