Studiu: Romanii ar trebui sa acorde o importanta sporita confortului termic si eficientei energetice
ariston romaniaeficienta energetica
Romanii ar putea economisi o mare parte din energia dedicata incalzirii locuintei, daca ar lua cateva masuri. Asa rezulta dintre-un studiu efectuat de Ariston Thermo Romania, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de echipamente destinate incalzirii, producerii de apa calda menajera si climatizarii aerului.
Romanii ar trebui sa acorde o importanta sporita produselor care pot asigura un confort termic ridicat, cu un consum redus de energie. Astfel, pentru asigurarea unui consum cat mai mic, primul pas este ca la alegerea echipamentelor de incalzire sa fie luate in calcul mai ales produsele cu clase energetice ridicate.
„Desi produsele din clasele A++, A+ si A au un pret mai ridicat decat cele din clasele economice, conform raportului calitate-pret, primele sunt mult mai rentabile, ajutand atat la economisirea energiei pe termen lung, cat si la reducerea considerabila a emisiilor de CO2, menajand in acest fel si echilibrul ecologic”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Sales and Operations Manager Ariston Thermo Romania.
In topul celor mai eficiente produse din punct de vedere energetic se regasesc centralele termice in condensare. Instalarea unui astfel de sistem de incalzire poate aduce o economie de pana la 35% la consumul de gaz. In comparatie cu centralele termice conventionale, acestea ofera o eficienta net superioara aducand beneficii maxime din punct de vedere al consumului energetic si al costurilor.
„O centrala termica conventionala nu produce numai caldură, ci si abur (condens), care este evacuat. Vaporii de apa din gazele arse contin energie pe care centralele termice obisnuite nu o recupereaza, acestea dispersand energia produsa in timpul arderii. Datorita tehnologiei inovatoare, centralele termice in condensare reutilizeaza energia gazelor de evacuare si maresc valoarea calorifica inferioara, atingand astfel o eficienta termica de pana 108% si aducand economii de pana la 35%”, a subliniat Draguleanu.
O alta metoda de economisire a energiei, de data aceasta necesara producerii de apa calda menajera, este instalarea unui sistem de panouri solare. Acesta poate duce la asigurarea necesarului de apa calda menajera in proportie de 70%, investitia putand fi astfel amortizata in aproximativ 5 ani.
Instalarea de incalzitoare de apa cu pompa de caldura reprezinta, de asemenea, o alternativa pentru reducerea costurilor, aducand economii ce pot ajunge chiar si la 70%.
Foto: Ariston.