Peste 25% dintre angajatii romani au salarii foarte mici
angajatieurostatindicatorromaniamediavenituri
Romania se situeaza pe pozitia a treia in Uniunea Europeana dupa ponderea angajatilor cu venituri reduse, raportat la media la nivel national, de 25,6%. Tara noastra este depasita de Letonia si Lituania, in timp ce la nivel european, indicatorul este de 17%, potrivit unui raport al Eurostat.
In UE, diferente mari intre barbati si femei
Romania ocupa locul trei in UE dupa ponderea angajatilor cu venituri scazute in totalul salariatilor. Potrivit Eurostat, in Letonia, 27,8% din angajati sunt persoane cu venituri scazute, iar in Lituania 27,2%.
In continuare, Romania, cu un procent de 25,6% este urmata de Polonia, 24,2% si Estonia, cu 23,8%. Cele mai scazute rate sunt inregistrate in Suedia, unde doar 2,5% din angajati castiga putin, Finlanda, 5,9%, Franta 6,1%, Belgia 6,4% si Danemarca 7,7%, se arata in raportul Eurostat.
Angajatii cu venituri mici sunt considerati cei care castiga doua treimi sau mai putin din media bruta nationala pe ora. Nivelurile care determina categoria salariatilor care obtin venituri scazute sunt diferite, de la tara la tara.
In acest sens, Romania are un prag de 1,3 euro pe ora pentru determinarea categoriei de venituri reduse, mai mare decat cel inregistrat in Bulgaria, tara in care acesta se situeaza la 1 euro/ora.
Cea mai ridicata limita superioara a categoriei de venituri scazute este inregistrata in Danemarca, de 16,6 euro pe ora, urmata de Irlanda 12,2 euro pe ora. La nivelul UE, exista diferente majore intre procentajul angajatilor barbati cu venituri reduse si cel al femeilor, noteaza Eurostat.
Astfel, 21,2% dintre femeile angajate in UE s-au incadrat in categoria castigurilor reduse, comparativ cu 13% in cazul brabatilor. Doar in Bulgaria, procentajul femeilor in aceasta situatie, se situeaza sub cel al barbatilor.
In Romania, cele doua rate sunt aproximativ egale, de 25,8% in randul femeilor angajate si de 25,5%, in cazul barbatilor.
Educatia conteaza!
Nivelul educatiei are un rol important in privinta veniturilor. Aproape 30% dintre angajatii cu un nivel scazut al studiilor se incadreaza in categoria veniturilor mici, fata de 19,3% pentru cei cu studii medii si 5,8%, in cazul celor cu studii superioare.
Peste jumatate din angajatii cu studii primare au venituri reduse in Germania, 54,6% si Slovacia, 51,5%, tari urmate de Romania, cu 49,4%.
In plus, 32% din angajatii cu studii medii din Romania inregistreaza venituri scazute, fata de numai 5% intre cei cu studii superioare.
De asemenea, tipul contractului de munca are un rol important in privinta veniturilor angajatilor in UE. Astfel, 31% din angajatii cu contract pe perioada determinata au venituri reduse, o valoare aproape dubla, fata de 16%, in cazul celor cu contract pe perioada nedeterminata.
In tara noastra, 35,4% din angajatii pe perioada determinata au venituri reduse, fata de 25,4%, in cazul celor pe perioada nedeterminata.