Masuri de protectie sociala in perioada sezonului rece
guvernstudiuinsconsumenergie electricaprotectiesezon rece
Avand in vedere prevederile Directivei 72/2009 a Parlamentului si Consiliului European referitoare la stabilirea masurilor pentru combaterea saraciei energetice precum si cresterea pretului la gazele naturale si la energia electrica prin liberalizarea unei cote din piata incepand cu 1 iulie 2013, MMFPSPV a propus Guvernului modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece. Proiectul adoptat de Guvern in sedinta sa din 27 august a.c. are ca impact social asigurarea protectiei sociale a categoriilor vulnerabile ale populatiei prin compensarea cheltuielilor suplimentare cu incalzirea locuintei si evitarea sau diminuarea riscul de saracie energetica.
Prin acest proiect de ordonanta se mentine sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu energie termica in sistem centralizat, avand in vedere faptul ca prin compensarea procentuala deja reglementata, sprijinul acordat este raportat direct la costul gigacaloriei. Se introduce indicatorul social de referinta (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor si nivelurilor de venituri, in conformitate cu prevederile art. 14 din Legea asistentei sociale nr. 292/2011. Pentru aceste categorii de familii/persoane se asigura si acoperirea cresterii de 6% a pretului la gazele naturale, conform precizarilor ANRE, astfel:
Totodata, se introduc ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu energie electrica. Pentru acestea, limitele de venituri pana la care vor fi acordate sunt aceleasi ca si in cazul ajutoarelor pentru gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri, limita superioara fiind de 615 lei/persoana. Ajutoarele variaza intre 240 pentru familiile/persoanele cele mai sarace cu venituri pana la 155 lei/persoana si 48 lei pentru persoanele cu venituri de pana la 615 lei/persoana. Aceste sume acopera intre 100% si 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi .
Avand in vedere ca pretul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de cca. 0,5 lei/kwh rezulta un ajutor maxim zilnic de cca. 8 lei, dupa cum urmeaza:
Pentru obtinerea acestor ajutoare, solicitantii vor prezenta la primarie o cerere insotita de documente justificative privind componenta familiei, veniturile realizate si situatia juridica a locuintei. Pentru evitarea acordarii de drepturi necuvenite, primariile pot solicita informatii de la institutiile/autoritatile competente, pe baza de protocol. Ancheta sociala va fi obligatorie pentru solicitarea ajutorului de incalzire cu energie electrica pentru a evita acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de incalzire utilizate in aceeasi gospodarie.
Pentru ajutoarele de incalzire cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri se propune plata acestora la inceputul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului, respectiv aceeasi procedura ca si in cazul beneficiarilor de ajutor social in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei acest tip de combustibil.
De asemenea, au fost aduse modificari in cuprinsul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.70/2011 pentru a corela textele articolelor cu noile elemente mentionate anterior.
Studiul INS referitor la consumurile energetice in gospodarii (2009) arata ca din totalul locuintelor care utilizeaza echipamente individuale, 36,5% sunt consumatori de gaze naturale, 61,7% sunt consumatori de lemne si combustibili solizi sau lichefiati, iar 1,8% utilizeaza energia electrica. Desfiintarea centralelor termice neperformante a condus la cresterea numarului de locuinte (gospodarii) care se incalzesc cu energie electrica. Din cele aproximativ 135.000 locuinte estimate de INS in anul 2009 ce utilizeaza energia electrica pentru incalzire, tinand cont de conditiile de eligibilitate reglementate si de criteriile utilizate (lista bunurilor care conduc la excluderea acordarii ajutorului) se estimeaza ca potentiali beneficiari ai ajutorului pentru energie electrica un numar de aproximativ 24.000 familii si persoane singure care nu au alta posibilitate de incalzire a locuintei. Fenomenul nu este de masa, insa, acestia reprezinta o categorie extrem de vulnerabila si pentru care, pana in prezent, nu au fost luate masuri de protectie pe perioada sezonului rece.