De ce unii oameni reusesc sa-si plateasca datoriile si altii nu?
economisiredatoriikrukziua fara datorii
In luna octombrie a acestui an, IPSOS a realizat o cercetare pe un esantion de 800 de respondenti, reprezentativ la nivel national, cu tema "De ce unii oameni reusesc sa-si plateasca datoriile si altii nu?".
Studiul, realizat la comanda KRUK Romania, a aratat ca bunele deprinderi din tinerete ne ajuta sa avem un trai mai usor la batranete.
Studiul a fost implementat in contextul Zilei fara Datorii, initiativa a Grupului KRUK, aniversata pe 17 noiembrie.
Cercetarea a aratat ca, in ultimii doi ani, 2 din 3 romani s-au imprumutat, apeland, in medie, la doua surse de imprumut.
De asemenea, peste 70% dintre respondenti au datorii si au cerut bancilor sau companiilor de creditare extinderea perioadei de creditare.
Si pentru ca obiceiurile din tinerete ne ajuta sa ducem un trai mai usor la batranete, pusi intr-o situatie teoretica, respondentii au fost intrebati ce ar face daca ar gasi o suma mare de bani. 74% au declarat ca ar incerca sa gaseasca persoana care a pierdut suma respectiva de bani.
Cand vine vorba despre mersul in vacante, 35% dintre respondenti au declarat ca nu reusesc sa plece foarte des in vacanta.
Majoritatea respondentilor care au raspuns astfel se afla in categoria de varsta de peste 55 de ani.
In acelasi timp, o treime dintre respondenti prefera sa nu isi faca foarte multe planuri legate de vacante si prefera calatoriile spontane.
In ceea ce priveste perioadele de reduceri de preturi, cercetarea a aratat ca, desi un produs are o reducere de 70%, mai mult de jumatate dintre respondenti prefera sa astepte sa aiba toata suma necesara pentru a achizitiona produsul, in loc sa se indatoreze.
Persoanele in varsta au o alta modalitate prin care isi prioritizeaza lucrurile din viata, iar, daca nu au intreaga suma, necesara pentru achizitionarea produsului, nu se vor inhama sa il cumpere.
Diferenta apare la persoanele tinere, in special de sex masculin. Acestea vor recurge la un imprumut fie de la prieteni, fie de la familie, pentru a putea achizitiona lucrul mult dorit.
"Permanenta raportului oamenilor cu aspectele economice ale vietii genereaza atat ganduri, cat si emotii, uneori pozitive, alteori negative.
A fi datornic este o stare pe care trebuie s-o gestionam cat mai mult rational pentru a supravietui cat mai bine. Uneori pentru acest lucru putem fi ajutati in a gasi solutii care sa ne faca sa evitam confruntarea cu situatii stresante", a declarat Aurora Liiceanu doctor in psihologie si cercetator.
In urma cercetarii, se constata ca respondentii sunt determinati sa duca la bun sfarsit planurile si sa-si indeplineasca dorintele.
Profilul respondentului este conturat de sociabilitate, fiind optimist si bine organizat. Acestea sunt caracteristicile respondentului casatorit, care are o familie in grija si nu ia decizii pe moment.
In acelasi timp, cercetarea a pus in evidenta un alt profil al respondentului, cel care lasa pe ultimul moment ce are de facut, respondentul care nu are incredere in propriile forte, avand tensiuni emotionale.
"Studiile sociologice ne arata ca desi suntem membrii aceleiasi mari familii europene, fiecare dintre noi suntem totusi diferiti: polonezii (69%) si germanii (64%) par cei mai inclinati sa se gandeasca la urmari si capabili sa se abtina de la a cumpara ce isi doresc, cand sunt pusi in fata unor oferte de pret speciale.
Iata, insa, ca 40% dintre romani ar imprumuta bani de la un prieten si nu ar lasa oferta speciala sa treaca pe langa ei.
Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care 64% dintre romani sunt ingrijorati ca au cheltuieli mai mari decat veniturile", a declarat Iwona SÅ‚omska, membru al Consiliului de Administratie al KRUK, directorul ariei de Marketing si Relatii Publice.