Cum pot primi absolventii indemnizatia de somaj
indemnizatie somajajofmsomajsomaj absolventiprime de instalare
Absolventii care, dupa 60 de zile de la absolvire, nu s-au incadrat in munca, nu urmeaza o forma de invatamant, nu realizeaza venituri sau au venituri mai mici de 500 de lei pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj.
Absolventii trebuie sa se inregistreze la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta.
Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular.
Se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca atunci cand absolventii fac dovada ca, in 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, in vederea medierii pentru incadrare in munca.
Indemnizatia de somaj se plateste pentru o perioada de sase luni si este de 250 de lei, reprezentand 50% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.
Indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Absolventii inregistrati de agentiile judetene pot beneficia de prime de incadrare, in valoare de 50 de lei, daca se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni.
Absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei pentru o perioada mai mare de 12 luni beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
Dreptul se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru cel putin 12 luni, iar persoana respectiva trebuie sa il solicite agentiei judetene unde a fost inregistrat in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.
Nu beneficiaza de drepturile mentionate absolventii care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de munca sau de serviciu; cei care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii doi ani, precum si cei care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant.
Intr-o situatie similara, se afla absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia de a-i incadra in munca, dar si cei pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata la data incadrarii in munca pe o perioada de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza.
Totodata, persoanele care in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu, beneficiaza de o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.
Persoanele care, in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj, se incadreaza intr-o alta localitate si isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
Cele doua prime se restituie integral daca angajatul inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca.