5 sfaturi pentru sanatatea finantelor tale
finantebancibugetvenituricheltuielidatoriileplancreditexperti financiaribanisanatate
De la gand la fapta e o cale tot atat de lunga ca de la saracie la prosperitate.
Desigur, poti alege ce drum iti face cu ochiul si e foarte posibil sa ajungi pe un peron unde asteapta si altii sa se imbogateasca. Nu-i nimic grav, insa cu cat esti mai creativ in gasirea caii potrivite, cu atat mai repede descoperi faptul ca esti castigator. Mai ai nevoie de incredere, de maturitate in actiuni si de multa perseverenta, ingrediente fara de care tot efortul tau se poate darama asemenea unui castel de nisip maturat de ape.
Odata ajuns in punctul dorit, adica situatia ta financiara incepe sa capete contur, cum reusesti sa-i mentii stabilitatea? In conditiile in care toata stradania ta de a pune bani deoparte ramane doar la nivel de proiect? Nu te ajuta nici suma datoriilor pe care le ai de platit si nici nu ai descoperit schema care sa te imbogateasca non-stop.
Cand te uiti la o persoana prospera, incepi sa crezi ca stie vreo formula magica gen "Sesam, deschide-te!", pentru ca altfel nu-ti imaginezi cum de cunoaste numai profitul. Intrebi, iar misterul pe care-l degaja din priviri nu te ajuta cu nimic si, intre timp, faci doar plati, bugetul tau scade ingrijorator, iar tu ai nevoie in primul rand de un calmant pentru a-ti linisti nervii alertati. Te mai gandesti la inca un card de credit?
In primul rand ar trebui sa-ti reduci din numarul datoriilor ca sa nu ineci finantele. In acest sens, expertii financiari KRUK Romania au niste idei foarte potrivite:
1. In loc sa-ti golesti toate cardurile, inclusiv pe cele de credit, mai bine intocmeste un plan pentru eliminarea cheltuielilor inutile.Daca vrei sa vezi si rezultate pozitive, respecta-ti planul.
2. Este momentul sa stopezi acumularea datoriilor. Tine-ti in frau impulsul de a cumpara oricand, orice, fie ca ai, fie ca nu ai nevoie. Exceptie nu fac decat cheltuielile care nu suporta amanare. Altfel nu faci decat sa mai incarci lista cu datorii.
3. Daca pana acum ti-a fost frica sa infrunti balanta intre venituri si cheltuieli, ia taurul de coarne si vezi cum poti sa-ti planifici mai bine bugetul. In functie de el, poti stabili ariile unde ai putea sa economisesti mai mult pentru a scadea nivelul la care se ridica datoriile tale.
4. Dovedeste ca esti un om de actiune, prin urmare, actioneaza. Chiar astazi, acum. Disciplina de a te tine de planul intocmit este cheia scaparii de datorii.
5. Evita orice penalizari, platindu-ti la timp datoriile. Creeaza-ti obiceiul de a-ti controla cheltuielile si alege modalitatea care-ti incurajeaza un comportament financiar cumpatat. In felul acesta, fluxul veniturilor tale va reusi sa intre pe o pista a normalitatii.