Drumul catre independenta financiare nu este deloc unul usor, in cele mai multe dintre cazuri neexistand niciun fel de scurtaturi. Asadar, ai nevoie de multa rabdare si de o planificare facuta cu cap inca de atunci cand esti foarte tanar. Alegerile pe care le faci astazi si obiceiurile tale financiare din prezent s-ar putea sa iti ingreuneze viata mai mult decat ti-ai putea imagina din punct de vedere al finantelor, asa ca nu neglija sub nicio forma educatia financiara.
Uite trei greseli care iti pot sabota independenta financiara fara sa iti dai seama!
Stim cu totii ca mereu apar tot felul de cheltuieli neprevazute care ne dau planurile peste cap, asa ca nu de putine ori se intampla sa tot amanam momentul in care sa incepem sa punem niste bani deoparte pentru probleme mai complicate care pot aparea. Ne putem pierde locul de munca, ne putem imbolnavi sau cineva drag din familie poate avea o problema.
Daca nu vrei sa fii luat prin surprindere de asemenea probleme, solutia este foarte simpla, iti faci un fond de urgenta. Potrivit specialistilor, intr-un asemenea fond de urgenta ar trebui sa ai banii necesari care sa iti acopere cheltuielile si nivelul de trai pentru cel putin trei, daca nu chiar sase luni.
Poate ca nu ti se pare mult sa dai 25 de lei pe o cafea sau pe un pachet de tigari, insa ar trebui sa faci o socoteala cu toti banii pe care ii arunci pe asemenea “mici capricii” intr-o luna intreaga. Apoi poti cheltui cati bani pierzi in acest mod intr-un an intreg, iar o asemenea socoteala ar putea sa te puna pe ganduri pentru multa vreme de acum incolo!
Totodata, nu putini sunt cei care cad in capcana social media si incep sa creada ca au nevoie cu adevarat de tot felul de produse si servicii de lux, din categoria premium. Potrivit specialistilor, milenialii in special sunt tentati sa isi cheltuie banii pe tot felul de bunuri care le aduc o fericire de scurta durata, acestia dorindu-si sa tina pasul cu ultimele tendinte.
Cu cat incepi sa economisesti mai devreme, cu atat mai putine griji vei avea atunci cand ajungi la batranete. Potrivit specialistilor, daca incepi sa pui bani deoparte la varsta de 20 de ani, ai nevoie sa economisesti lunar doar 7% din veniturile tale. Daca amani momentul in care incepi sa te gandesti la viitor si te decizi sa economisesti abia la varsta de 25 de ani, specialistii cred ca va trebui sa pui deoparte lunar 10% din veniturile tale. Mai departe, daca incepi la 35 de ani, gandeste-te deja la o economie de 22% din veniturile tale lunare!
Incepand sa economisesti din timp, vei beneficia din plin de avantajul dobanzilor compuse. In acest fel, banii economisiti de tine vor face bani, iar acei bani vor face la randul lor alti bani. Astfel, efortul tau financiar scade considerabil!
Citeste si: 3 povesti de succes care demonstreaza ca poti obtine ORICE, daca ai incredere in TINE
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si