Tichetele de masa reprezinta un avantaj considerabil pentru angajati, fiind un beneficiu suplimentar la salariu apreciat pentru capacitatea sa de a sustine cheltuielile zilnice cu alimentatia. Bonurile de masa revin acum in atentia noastra, deoarece in 2024 se anunta o crestere semnificativa a valorii acestora.
Incepand din ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masa se va majora la 40 de lei pentru toti angajatii, indiferent de sectorul de activitate sau de provenienta voucherelelor (de la angajatori in cazul celor care lucreaza in mediul privat sau de la stat pentru bugetari). Desi nu sunt obligatorii, bonurile de masa sunt oferite de cea mai mare parte a angajatorilor care activeaza astazi in tara noastra.
Aceasta schimbare nu va implica o taxare suplimentara, conform reglementarilor fiscale actuale. Totusi, de-a lungul timpului au existat discutii despre impozitarea acestor tichete sau transformarea lor in numerar, dar momentan aceste aspecte raman neschimbate.
Aceasta crestere a valorii tichetelor de masa vine ca rezultat al unui dialog intre Guvern si reprezentantii sindicatelor si patronatelor, avand la baza realitatile sociale si economice din tara. In contextul crizei economice persistente, majorarea este vazuta ca o masura menita sa sustina puterea de cumparare a categoriilor vulnerabile si sa previna saracia extrema, constituind un sprijin esential pentru standardele de viata ale populatiei.
De la trecerea exclusiva la tichetele electronice incepand cu 2022, valoarea lor a cunoscut mai multe ajustari, inclusiv recenta crestere la 35 de lei in 2023. Prin aceasta majorare la 40 de lei incepand cu 2024, un angajat cu 22 de zile lucratoare pe luna va beneficia de tichete de masa in valoare de 880 de lei, adica un plus de 110 lei fata de valoarea anterioara.
Potrivit unui sondaj realizat de EY la inceputul acestui an, tichetele de masa, alaturi de tichetele cadou si decontarea transportului la locul de munca, sunt cele mai frecvente beneficii extrasalariale oferite de angajatorii romani. Mai exact, tichetele de masa sunt nelipsite din pachetul salarial oferit de aproximativ 9 din 10 companii ce activeaza in tara noastra. In aceste conditii, vestea majorarii valorii bonurilor de masa nu poate sa fie decat una foarte buna pentru toti angajatii din Romania!
Te-ar putea interesa si: Preturile mari, cea mai mare suparare a romanilor: costul vietii e o problema, recunosc 8 din 10 romani
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ce nu iti spune nimeni despre bani la 20 de ani: alegeri financiare care pot schimba tot
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si