Stiati ca, luna de luna, Statul va ia aproape 60% din banii pe care ii castigati?
Ce salariu aveti? Cati bani castigati in mana luna de luna? Evident, problema este strict personala si cam intra sub incidenta GDPR-ului, deci raspunsul o sa-l pastrati pentru dvs. Dar, pentru a avea un punct de plecare pentru acest articol, o sa presupunem ca e vorba despre 4.000 de lei, cat este salariul mediu net in Romania in momentul de fata.
Castigati, asadar. 4.000 de lei. Dar in realitate munciti de mult mai multi bani. Angajatorul va plateste de fapt cu 6.992 de lei, doar ca sistemul de contributii (CAS, CASS, CAM), plus impozitarea venitului, va lasa in final cu 4.000 de lei.
De fapt, suma reala cu care va plateste angajatorul e chiar mai mare de 6.992 de lei, dat fiind ca el va asigura un spatiu confortabil in care sa munciti, cu lumina, caldura, apa, aer conditionat, acces la echipamente de birou si la Internet etc.
Mai adaugam niste bonuri de masa, un tichet-cadou de Paste/Craciun, un abonament la o sala de fitness sau la o clinica privata de sanatate, o prima de sfarsit de an – una peste alta, munciti de vreo 8.000 de lei pe luna. Si chiar munciti de banii acestia, pentru ca niciun angajator din lume nu-si plateste angajatii cu mai mult decat face munca lor.
Si apoi, in ziua de salariu, vine Statul si va ia aproape jumatate din bani. Si asta doar asa, la sursa, pentru ca ulterior va mai ia inca vreo 1.000 de lei prin TVA-ul pe care il platiti pentru fiecare produs/serviciu pe care il cumparati pentru uz personal, precum si prin tot felul de taxe si impozite (pe locuinta, pe masina, pe teren, rovigneta etc.).
Faceti calculul si vedeti ca cca 60% din venitul dvs. se duce la Stat. Da, 60% din munca dvs. e in folosul Statului, ceea ce inseamna ca Statul e principalul ei beneficiar.
Munciti pentru Stat. Mai toti muncim pentru Stat. Adica nu numai pentru servicii publice (asa schioape cum sunt ele), ci si ca sa platim pensiile speciale ale unora, luxul parlamentarilor sau sporurile aberante ale bugetarilor.
Chiar, stiati ca exista un spor de uzura prematura a organismului, in cuantum de 15% din salariul de baza, platit angajatilor de la Senat? El este explicat de legiuitor prin „riscul de imbolnavire determinat de suprasolicitarea nervoasa generata de intocmirea, avizarea sau aprobarea unor documente cu grad de complexitate ridicat”.
Sa recunoastem, asta merita si un spor de imaginatie.
Sursa foto: www.pexels.com