Aproape 180.000 de romani investesc activ pe Bursa de Valori Bucuresti, cifra dovedindu-se a fi in crestere fata de anii anteriori. Surprinzator insa, mult mai multi sunt cei care investesc in piata crypto. Potrivit spuselor lui Alexandru Petrescu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, numarul celor care investesc in criptomonede este de doua sau chiar trei ori mai mare decat numarul celor care investesc pe bursa.
„Nu exista date cu acuratete maxima, dar exista date estimative ca romanii inregistrati pe platformele de criptoactive sunt de doua-trei ori mai multi decat cei 178.000 de investitori consemnati pe Bursa de Valori Bucuresti. Acest fenomen este inregistrat si in alte tari. Aveam discutii cu omologii mei din Franta, din Marea Britanie si numarul celor care sunt activi – si prin ‘activi’ ma refer la cei care tranzactioneaza o data la 15 zile sau lunar, excede cu mult numarul celor care sunt activi si tranzactioneaza pe platformele traditionale bursiere”, a spus presedintele ASF in cadrul unui eveniment recent.
Cifra celor care si-au bagat banii in criptomonede este insa mult mai mare de atat, pe platformele dedicate existand milioane de conturi ale unor persoane din Romania. Cei mai multi dintre ei au vrut insa doar sa inteleaga fenomenul, “jucandu-se” cu una sau doua investitii aproape nesemnificative.
„Din estimarile noastre, sunt cateva milioane de conturi. Multe sunt conturi ale celor care au tranzactionat o data sau de doua ori si s-au oprit. Sunt si cateva milioane de conturi ale investitorilor care au din zona aceasta un business. Din 2014 pana acum s-au tranzactionat miliarde de dolari in zona asta”, spune Adrian Victor Vevera, directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti.
Investitiile la bursa si cele in criptomonede sunt doua modalitati diferite de a investi bani, fiecare avand propriile sale avantaje, riscuri si particularitati.
In primul rand, bursa ofera stabilitate, fiind un mediu bine reglementat si stabil, supravegheat de autoritatile financiare. Pe bursa exista o varietate mare de instrumente financiare disponibile: actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale etc. De asemenea, investitorii isi pot diversifica portofoliul prin achizitionarea de actiuni din diferite sectoare sau tari. Poate cel mai important, randamentele in cazul investitiilor la bursa pot fi predictibile pe termen lung, bazate pe performanta economica a companiilor.
De partea cealalta, criptomonedele sunt cunoscute pentru volatilitatea mare, cu fluctuatii de pret semnificative intr-un timp scurt. Piata criptomonedelor este mai putin reglementata comparativ cu bursa traditionala, ceea ce poate duce la riscuri mai mari pentru investitori. La fel de important de mentionat, criptomonedele pot fi accesate si tranzactionate mai usor, fara intermediari financiari. Atentie insa, criptomonedele au avut randamente impresionante in trecut, dar acestea pot fi insotite de riscuri ridicate.
Citeste si: Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare minune
Sursa foto: imagine generata cu DALL-E
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si