Razboiul din Ucraina si bursa: ASF a intensificat monitorizarea entitatilor pietei de capital
piata de capitalbursaasf
Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a intensificat monitorizarea entitatilor pietei de capital odata cu declansarea crizei din Ucraina, in exercitarea atributiilor sale care vizeaza, printre altele, asigurarea stabilitatii, competitivitatii si bunei functionari a pietelor de instrumente financiare, promovarea increderii in aceste piete si in investitiile in instrumente financiare, precum si asigurarea protectiei operatorilor si investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase.
"A.S.F. acorda o atentie deosebita supravegherii prudentiale a stabilitatii financiare a entitatilor pietei, regulilor de diversificare si evaluare a portofoliilor fondurilor de investitii si mecanismelor de administrare a riscului, cu accent pe riscul de lichiditate si pe utilizarea unor instrumente de tipul testelor de stres", a declarat domnul Ovidiu Petru, Directorul general al Directiei Generale – Sectorul Instrumente si Investitii Financiare.
O parte dintre instrumentele de supraveghere utilizate a fost implementata in perioada de inceput a pandemiei COVID-19, demonstrandu-si eficacitatea. Astfel, la nivelul fondurilor de investitii au fost implementate raportari privind subscrierile nete, analizate in corelatie cu evolutia structurii portofoliilor acestora, realizandu-se in acelasi timp o comunicare zilnica cu societatile de administrare privind deficientele care pot surveni in administrarea riscului. A fost constatata, in concordanta cu situatia de pe celelalte piete europene, o maturizare a bazei de investitori si un impact mai scazut decat cel din perioada pandemiei.
Totodata, a fost marita frecventa de raportare a modului de indeplinire a cerintelor de capital la nivelul SAI si SSIF. La nivelul supravegherii, este efectuata o analiza in dinamica a acestora, realizandu-se scenarii de evolutie in functie de fluctuatiile indicilor bursieri si de structura veniturilor entitatilor. Piata de capital romaneasca, in calitatea sa de piata emergenta, este conectata cu pietele europene, inregistrandu-se astfel o corelatie a fluctuatiei indicilor.
Totodata, A.S.F. a solicitat institutiilor pietei sa intensifice eforturile privind adoptarea tuturor masurilor de identificare si de atenuare a principalelor riscuri in materie de securitate cibernetica si sa notifice Autoritatea in situatia in care apar vulnerabilitati pe acest segment.
"Nu au fost inregistrate disfunctionalitati in activitatea entitatilor autorizate si supravegheate"
In urma analizelor efectuate de Autoritate, a fost constatat faptul ca nu exista expuneri ale fondurilor de investitii, societatilor de administrare a investitiilor, societatilor de servicii de investitii financiare si institutiilor pietei pe instrumente financiare emise de companii si unitati administrative din Federatia Rusa. De asemenea, nu au fost inregistrate disfunctionalitati in activitatea entitatilor autorizate si supravegheate.
A.S.F. este in contact permanent cu Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) si cu celelalte autoritati europene competente, pentru a evalua situatiile existente la nivelul pietelor nationale si pentru a realiza, totodata, un schimb de opinii si bune practici privind instrumentele de supraveghere si interventie utilizate.