Investitiile la bursa reprezinta o modalitate atractiva pentru a-ti creste capitalul in timp, dar vin la pachet cu riscuri semnificative pe care investitorii trebuie sa le inteleaga si sa le gestioneze in mod corespunzator. Bursa este un mediu volatil, unde preturile actiunilor si ale altor instrumente financiare pot fluctua rapid si imprevizibil.
Investitiile la bursa sunt, in general, mai riscante decat alte optiuni precum titlurile de stat sau depozitele bancare. Volatilitatea pietelor poate duce la fluctuatii majore ale preturilor intr-un interval scurt de timp, ceea ce poate conduce la pierderi semnificative. Pentru a minimiza riscurile, este esential sa intelegi cum functioneaza piata bursiera si cum pot fi influentate preturile actiunilor. Investitorii ar trebui sa aloce timp pentru a studia companiile in care intentioneaza sa investeasca, sa analizeze performanta lor financiara si perspectivele lor de viitor.
Unul dintre cele mai mari riscuri asociate cu investitiile la bursa este riscul de a-ti pierde capitalul investit. In cazul in care companiile in care ai investit nu performeaza asa cum te-ai asteptat sau exista schimbari neprevazute in mediul economic, valorile actiunilor tale pot scadea semnificativ. Totodata, investitiile la bursa sunt adesea potrivite pentru investitori cu perspective pe termen lung.
In orice caz, investitiile la bursa sunt tot mai atractive pentru multi romani. In plus, exista si o multime de povesti de succes. O astfel de poveste este cea a lui Emilian Rada, unul dintre romanii care au cunoscut pe propria piele istoria si dezvoltarea pietei de capital romanesti.
Potrivit unei istorisiri publicate de Bursa de Valori Bucuresti in “Prima mea investitie. Povesti despre Bursa”, Emilian Rada “a investit in primul fond mutual din Romania, apoi in Fondul National de Investitii (FNI). Cu banii pe care i-a retras la timp din FNI, a completat bugetul alocat investitiilor la bursa. A fost unul dintre investitorii activi pe piata Rasdaq pana la desfiintarea acesteia, iar dupa a trecut pe AeRO, sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti. Din ’97, in calitate de mic investitor, are parte de stres si de dezamagiri, dar si de bucurii.”
In 1997 a ales sa investeasca in actiuni pe piata Rasdaq, considerand ca acolo sunt companiile cu potential de crestere. Astfel, primele actiuni cumparate au fost Peco Valcea. A continuat cu mai multe societati din domenii de activitate cu potential de crestere in viitor. Ajuns intre timp la pensie, Emilian Rada cumpara actiuni atat la companiile din piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, cat si din piata AeRO.
„M-am gandit ca actiunile o sa creasca si o sa castig mai mult decat mi-as pune banii la banca”, spune el atunci cand este intrebat despre motivatia pe care o are atunci cand investeste la bursa. Nu ia niciodata decizii pe baza sugestiilor brokerilor, prefera sa castige si implicit sa piarda pe mana lui. Pariul pe care l-a facut in urma cu aproape trei decenii s-a dovedit a fi castigator, veniturile din bursa asigurandu-i acum un trai decent.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si