Urmeaza sa pleci in strainatate si ai de gand sa iti folosesti cardul de credit pentru a plati diverse lucruri si pentru a retrage bani de la ATM? Este absolut normal in ziua de astazi sa preferi sa platesti cu cardul, doar cine mai vrea sa se complice cu bani schimbati la banca?! Nu este nimic gresit in asta, evident, insa trebuie sa stii cateva lucruri de baza pentru a nu pierde bani.
Cel mai probabil ai un card in lei pe care il vei folosi atunci cand vei face diverse plati in strainatate. Vei putea folosi fara niciun fel de probleme acest card, insa tine cont de faptul ca in cele mai multe cazuri vei plati si anumite comisioane.
Atunci cand scoti bani de la un ATM, vei plati cel mai probabil doua comisioane: comisionul de retragere numerar, respectiv comisionul de conversie valutara. Comisionul de retragere numerar variaza de la o banca la alta, putand fi intre zero si 1 - 3%. De asemenea, unele banci adauga la acest comision si o taxa fixa de retragere, care se aplica indiferent de suma retrasa. In schimb, daca vei plati direct la comerciant cu cardul, comisionul de retragere nu va mai exista, ramanand sa se aplice numai comisionul de conversie valutara.
Este de preferat intotdeauna sa faci platile cu un card care sa fie in moneda tarii in care te aflii. Sunt putini insa care au un astfel de card, un cont de card in alta valuta venind la pachet cu comisioane de emitere, de administrare si asa mai departe. Poti apela la un astfel de card intr-o valuta straina in cazul in care stii ca urmeaza sa il folosesti extrem de des, nu numai ocazional.
Specialistii de la finzoom.ro recomanda intotdeauna multa atentie la informatiile ce apar pe ecranul unui bancomat in momentul unei retrageri sau pe ecranul unui POS in momentul unei plati. In cele mai multe cazuri, esti intrebat in ce moneda vrei sa faci plata.
Daca esti tentat sa spui ca vrei sa platesti in lei, trebuie sa stii ca schimbul valutar va fi facut pentru tine de catre comerciant, ceea ce se va dovedi extrem de dezavantajos in cele din urma. Daca alegi moneda locala a tarii in care faci plata (euro, spre exemplu), schimbul valutar va fi facut de catre banca la care ai cardul.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212