Pietele bursiere in 2023 - incertitudinea planeaza, dar inca exista oportunitati. Ghid practic pentru investitori
investitii la bursabursa de valoripietele financiareinvestitor
Am intrat 2023, iar piata de actiuni se confrunta in continuare cu incertitudini din cauza unor factori precum cresterile dobanzilor Rezervei Federale, conflictul dintre Rusia si Ucraina si temerile privind recesiunea economica. La fel ca in 2022, acesti factori vor duce la tranzactionari volatile si in anul care urmeaza.
Cele mai multe previziuni pentru piata de actiuni pentru 2023 prezic imbunatatiri moderate, cu UBS care previzioneaza un S&P 500 la sfarsitul anului la 3900 si KKR care il previzioneaza la 4150. CFRA se asteapta la o crestere de 2,9%, ceea ce ar aduce S&P peste 3900.
In 2022, investitorii au inregistrat pierderi semnificative, deoarece cei trei indici pricipali au inregistrat cele mai mari scaderi de la criza financiara din 2008 incoace.
Indicele Dow Jones Industrial Average a avut cea mai buna performanta, scazand cu 8,8%, datorita expunerii mai reduse la sectorul tehnologie, afectat in mod special. Indicele compozitului Nasdaq, concentrat pe tehnologie, a inregistrat o scadere semnificativa de peste 33%, iar S&P 500 a scazut cu 19,5%.
Investitorii in actiuni de crestere au avut un an dificil, cu ETF-ul Innovator IBD 50 scazand cu aproximativ 50% si IBD Sector Leaders scazand cu 60%. Pe de alta parte, principiul "tot ce e mare e bun" a fost confirmat prin IBD Big Cap 20, care a scazut cu mai putin de 7%.
Este de remarcat faptul ca miscarile volatile ale pietei din 2022 au determinat perspectiva IBD asupra pietei de actiuni sa se schimbe de la trend ascendent confirmat la trend ascendent sub presiune si apoi la corectie de mai multe ori.
Au fost mai multe motive pentru scaderile semnificative ale pietei din 2022
Combinatia dintre inflatie si conflictul dintre Rusia si Ucraina a avut un impact major asupra pietelor de capital. Ca reactie, Rezerva Federala si-a schimbat pozitia fata de inflatia tranzitorie si a inceput sa creasca agresiv dobanzile in scopul de a controla preturile. Desi aceste actiuni par a fi eficiente, ele au contribuit, de asemenea, la scaderea pietelor.
"Investitorii asteapta cu nerabdare sfarsitul anului 2022, care a fost un an dificil atat pentru actiuni, cat si pentru veniturile fixe", a declarat Darrell Cronk, presedintele Wells Fargo Investment Institute. "De fapt, este posibil sa fi fost cel mai dificil an din punct de vedere al randamentelor pentru aceste doua clase majore de active din ultimii 15 ani." David Ryan, un fost manager de fonduri speculative si apropiat al fondatorului IBD, William J. O'Neil, a mentionat ca scaderea generalizata a pietei a fost dificila atat pentru investitorii de retail, cat si pentru cei profesionisti.
"Aceasta a fost, probabil, una dintre cele mai dificile piete pentru multi investitori, in special pentru cei care urmeaza o strategie de tip cumpara si tine", a spus Ryan. "Au existat putine paradisuri sigure la care sa apeleze".
"Multi oameni au un portofoliu care este alocat 60% in actiuni si 40% in obligatiuni, dar obligatiunile nu au oferit prea multa protectie impotriva scaderii actiunilor, deoarece si acestea au pierdut din valoare", a precizat el. "Aceasta a fost o lovitura dubla pentru majoritatea oamenilor".
Cu toate acestea, unii sustin ca „Bear Market-ul” din 2022 a fost un eveniment necesar. Jenny Harrington, CEO al Gilman Hill Asset Management, considera ca scaderea pietei din 2022 a fost o perioada necesara de normalizare pentru evaluarea activelor. "Cand privesc in urma, chiar apreciez conditiile de piata din 2022", a declarat Harrington. Ea considera ca preturile ridicate ale anumitor active, cum ar fi criptomonedele si jetoanele nefondabile, nu au fost justificate.
"Excesele care nu au avut niciodata sens si care m-au facut sa ma simt ca o persoana nebuna incep sa aiba sens", a spus ea. Harrington crede, de asemenea, ca evaluarile actiunilor de crestere cu risc ridicat devenisera "total dezechilibrate". Ea a adaugat ca diferentele mari de performanta intre actiunile de crestere si cele de valoare, precum si intre actiunile internationale si cele nationale, erau, de asemenea, irationale si depaseau mediile istorice.
O intrebare importanta pentru piata bursiera in 2023 este daca Statele Unite vor intra sau nu in recesiune, in timp ce Rezerva Federala incearca sa gestioneze inflatia. In decembrie, banca centrala a indicat ca va majora rata fondurilor la un interval de 5%-5,25% in 2023. Un factor cheie care trebuie luat in considerare este forta pietei muncii, care a ramas stabila in ciuda cresterii ratelor dobanzilor si a inregistrat o crestere a salariilor, desi acestea nu au tinut pasul cu costul general al vietii.
Pe langa cresterile rapide ale ratelor dobanzilor, Cronk de la Wells Fargo evidentiaza si alti factori care influenteaza piata. Printre acestia se numara "inasprirea cantitativa", sau reducerea bilantului, precum si o crestere de 12%-15% a dolarului american ponderat in functie de schimburile comerciale, care inaspreste conditiile financiare. Cresterea masei monetare M2 a scazut, de asemenea, in mod semnificativ, scazand de la o rata de 27% in timpul pandemiei la o crestere negativa.
Cronk considera ca economia va intra in recesiune in prima jumatate a anului 2023, care s-ar putea incheia la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei. Cu toate acestea, el ii sfatuieste pe investitori sa tina cont de faptul ca pietele de capital tind sa priveasca inainte cu 9 pana la 12 luni. Prin urmare, el crede ca cele mai bune oportunitati de cumparare sau niveluri minime vor aparea probabil in prima jumatate a anului. El sugereaza sa pastreze fonduri disponibile si sa fie pregatit sa pozitioneze investitiile in consecinta.
Strategul sef de investitii al CFRA, Sam Stovall, se asteapta ca piata bursiera sa aiba o prima jumatate de an "dificila", deoarece economia va cunoaste probabil o "recesiune anticipata de mult timp, dar usoara". Stovall a precizat ca, de fiecare data cand inflatia a fost mai mare de 6%, de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, a existat intotdeauna o piata „Bear” insotita de o recesiune. El a adaugat ca pietele „Bear” insotite de recesiuni tind sa dureze mai mult si sa inregistreze scaderi semnificative in comparatie cu cele care nu sunt asociate cu recesiuni.
Unii experti, cum ar fi Liz Ann Sonders, Chief Investment Strategist la Charles Schwab, considera ca economia se confrunta deja cu o "recesiune continua", in care doar anumite sectoare sunt afectate la un moment dat.
Multi investitori s-au obisnuit cu reveniri relativ rapide ale pietei bursiere, care au fost sustinute de Rezerva Federala. Cu toate acestea, in conditiile in care Fed-ul continua sa adopte o pozitie prudenta, este posibil ca piata sa treaca printr-o perioada de consolidare.
Art Hogan, strategul sef de la B. Riley Financial, remarca faptul ca o corectie medie in timpul unei recesiuni superficiale este de 30%-35%. De asemenea, el a subliniat ca piata tinde sa anticipeze evenimentele viitoare si ca este posibil ca o mare parte din stirile negative sa se fi reflectat deja in preturile actuale. Hogan a adaugat ca, in trecut, in momentul in care Biroul National de Cercetare Economica (NBER) a declarat oficial o recesiune, piata incepuse deja sa se imbunatateasca si se misca in sus.
Hogan crede ca este posibil ca piata sa atinga noi minime, dar ar fi nevoie de ceva neasteptat, cum ar fi o escaladare a conflictului dintre Rusia si Ucraina sau o crestere brusca a inflatiei ca urmare a redeschiderii Chinei, pentru a declansa un astfel de declin. Cu toate acestea, el nu considera ca acesta este scenariul sau de baza pentru 2023. In schimb, el crede ca piata ar putea experimenta cateva teste ale minimelor.
Cronk de la Wells Fargo considera ca actiunile ar putea stabili un "minim durabil" in prima jumatate a anului, inainte de a urca in a doua jumatate, pe masura ce incepe un nou ciclu de piata. Cu toate acestea, el ii sfatuieste pe investitori sa tina cont de cuvintele lui Sir John Templeton, care a spus ca "ori de cate ori ai parte de un exces salbatic pe plus, urmatoarea corectie nu se intoarce la normal, ci aproape intotdeauna cade mult sub normal". Acest lucru sugereaza ca ar putea exista mai multe scaderi semnificative inainte ca piata sa isi revina complet.
Masurile generalizate de reducere a costurilor pot duce la o scadere a veniturilor corporative, ceea ce creste probabilitatea unei recesiuni si pune presiune asupra veniturilor companiilor.
Companiile se pot confrunta cu o dubla lovitura, deoarece cresterea vanzarilor scade, iar cheltuielile, cum ar fi costurile cu forta de munca, raman ridicate, ceea ce duce la presiuni asupra marjelor de profit. Cu toate acestea, estimarea actuala a analistilor de la FactSet prevede o marja de profit net de 12,3% pentru S&P 500 in 2023. Aceasta ar fi peste marja neta estimata de 12% pentru 2022 si, de asemenea, mai mare decat marja de profit net anuala medie pe 10 ani de 10,3%.
Este posibil ca aceste estimari sa fie revizuite in scadere, ceea ce ar putea duce la o presiune suplimentara in jos asupra actiunilor. Pe masura ce analistii isi reduc estimarile, actiunile pot fi afectate.
"La 30 septembrie, se astepta ca al patrulea trimestru al acestui an si primele doua trimestre ale anului viitor sa fie pozitive. Acum, al patrulea trimestru al acestui an si al doilea trimestru al anului viitor sunt asteptate sa fie negative, iar primul trimestru al anului viitor este asteptat sa fie in crestere doar cu 1%", a declarat Stovall de la CFRA. "Acest lucru imi sugereaza ca estimarile au fost revizuite semnificativ in jos si s-ar putea sa ne indreptam spre o recesiune a castigurilor, care coincide adesea cu o recesiune economica."
Cu toate acestea, exista speranta la orizont. Preturile actiunilor tind sa anticipeze evenimentele viitoare, iar daca castigurile incep sa se redreseze spre sfarsitul anului 2023, acest lucru ar putea oferi un impuls preturilor actiunilor.
In 2022 a avut loc o comprimare semnificativa a evaluarilor pe piata bursiera, actiunile de crestere fiind afectate in mod special.
Portofoliul SPDR S&P 500 Growth ETF (SPYG) a scazut cu peste 30% in 2022, semnificativ mai rau decat indicele de referinta S&P 500. In schimb, actiunile de valoare au avut o evolutie mai buna, SPDR Portfolio S&P 500 Value ETF (SPYV) scazand cu aproximativ 9%.
Se asteapta ca aceasta tendinta sa continue si in 2023, cu actiuni de valoare mai performante decat actiunile de crestere, chiar daca diferenta dintre cele doua devine mai putin clara din cauza declinului semnificativ al actiunilor de crestere.
-
Ryan a declarat: "Valoarea a avut o performanta buna in acest an si cred ca va continua, aceasta tema a actiunilor de valoare. Exista indici de valoare pe piata si acestia au depasit cu mult performanta actiunilor de crestere. Cred ca acest lucru va continua, in special in sectorul tehnologic. Cred ca acele actiuni tehnologice cu capitalizare foarte mare vor avea o lunga perioada de timp de subperformanta. Cele mai multe dintre acestea au fost in zona de crestere."
Cu toate acestea, Harrington de la Gilman Hill avertizeaza ca nu trebuie sa se concentreze prea mult asupra spatiului de valoare, deoarece exista riscuri potentiale implicate.
-
Harrington a declarat: "In acelasi mod in care pendulul s-a indepartat prea mult de valoare pentru a se indrepta spre crestere, cred ca se va intoarce prea mult in cealalta directie, desi cred ca exista o mica marja de manevra. Ceea ce vedem, si cred ca va continua si in 2023, este ca investitorii se indreapta catre certitudine. Ei cauta certitudinea randamentului si certitudinea fluxului de numerar."
Harrington vede asemanari intre conditiile actuale ale pietei si cele care au urmat bulei dot-com de la inceputul secolului. Ea crede ca investitiile de crestere la un pret rezonabil (GARP) vor deveni din nou populare, asemanatoare stilului facut celebru de Peter Lynch, fostul manager al Fidelity Magellan Fund.
-
Harrington a declarat: "Pe atunci, oamenii au inceput sa vorbeasca despre liniile neclare dintre valoare si crestere. Cred ca exact acolo ne aflam acum. In ultimii cinci pana la zece ani, in special in ultimii cinci ani, au existat doua categorii foarte distincte intre valoare si crestere. GARP le ofera managerilor posibilitatea de a nu avea limite rigide si cred ca acesta este punctul in care ne aflam acum."
"Vom avea o activitate masiva de fuziuni si achizitii in 2023"
Conditiile economice dificile actuale pot duce, de asemenea, la schimbari in activitatea de fuziuni si achizitii. Companiile perturbatoare pot fi achizitionate de firme mai mari si mai bogate. Hogan de la B. Riley crede ca "vom avea o activitate masiva de fuziuni si achizitii in 2023", companiile considerate perturbatoare reusind fie sa aiba succes pe cont propriu, fie sa fie achizitionate de alte firme.
Hogan a indicat recenta achizitie de catre Adobe a companiei Figma, evaluata la aproximativ 20 de miliarde de dolari, ca exemplu al acestei tendinte. Cronk de la Wells Fargo se asteapta ca activitatea de fuziuni si achizitii sa scada in timpul unei recesiuni, dar se asteapta ca scaderea activitatii de tranzactionare sa fie temporara, urmand ca ritmul sa se intensifice pe masura ce economia isi revine din recesiune.
O strategie prin care investitorii pot beneficia potential de activitatea de fuziuni si achizitii este arbitrajul de fuziuni. Aceasta presupune cumpararea de actiuni inainte de a se preconiza ca va avea loc o tranzactie de fuziuni si achizitii. Cu toate acestea, exista riscul ca tranzactia sa nu se realizeze, ceea ce ar putea duce la pierderi potentiale pentru investitor.
Harrington a subliniat importanta ca investitorii sa nu se intoarca la vechile strategii in incercarea de a imbunatati performanta. Ea a spus: "Dupa cum privesc in peisajul larg, multi administratori de portofolii inca isi au portofoliile pozitionate pentru cartea de joc din ultimii 10 ani, iar aceasta este moarta. Nu o sa o recuperezi asa cum ai pierdut-o. Acest lucru este foarte important. Daca ai pierdut banii in Coinbase, nu-i vei recupera in Coinbase. Daca ai pierdut banii in Tesla, nu-i vei recupera in Tesla."
Harrington i-a sfatuit, de asemenea, pe investitori sa isi gestioneze asteptarile pentru piata dificila din 2023. Ea a declarat: "Este improbabil sa vedeti randamente anualizate de 16% in urmatorii ani. Daca mergeti dupa cascade, este probabil sa aveti o experienta destul de dureroasa".
Acest sentiment este reluat de fondatorul IBD, O'Neil, in cartea sa "How To Make Money In Stocks" (Cum sa faci bani cu actiunile), in care scrie ca "doar unul din fiecare opt lideri dintr-o piata de crestere se reafirma ca lider in urmatoarea piata de crestere". Acest lucru subliniaza importanta de a fi precaut si de a diversifica investitiile, mai degraba decat de a pune toate ouale intr-un singur cos.
Pe piata bursiera incerta din 2023, investitorii activi, care se adapteaza rapid si sunt priceputi in selectarea actiunilor individuale, vor avea probabil cele mai bune randamente. Dupa cum a declarat Ryan, de trei ori campion la investitii in SUA, "Vor exista oportunitati, dar cred ca va trebui sa fii un selectioner de actiuni mult mai bun. Managementul activ va fi recompensat mult mai mult decat simpla indexare la indicii majori." Acest lucru subliniaza importanta de a fi proactiv si de a cerceta si selecta cu atentie investitiile, mai degraba decat de a urma pur si simplu o strategie de investitii pasiva.
Ryan crede in concentrarea pe actiunile industriale si ciclice listate la bursa din New York care ar putea fi o strategie buna pentru a obtine performante superioare in piata bursiera incerta din 2023. Aceste tipuri de actiuni tind sa se descurce bine atunci cand economia este in expansiune, astfel incat acestea ar putea fi bine pozitionate pentru a beneficia pe masura ce economia isi revine dupa o potentiala recesiune. Cu toate acestea, este important ca investitorii sa cerceteze si sa evalueze cu atentie actiunile individuale si sa isi diversifice portofoliul pentru a reduce riscurile.
Piata bursiera a anului 2023, caracterizata de provocari si incertitudini, dar exista oportunitati. Iata-le:
Este clar ca, in 2023, piata bursiera se va confrunta cu o serie de provocari si incertitudini, inclusiv cu potentialul unei recesiuni si cu majorarea ratelor dobanzilor de catre Rezerva Federala. Multi experti prevad o tranzactionare agitata si o prima jumatate de an dificila, cu posibilitatea unei recesiuni usoare.
Cu toate acestea, consensul este ca piata isi va reveni in a doua jumatate a anului, pe masura ce economia isi va reveni. In acest mediu, va fi important ca investitorii sa fie prudenti si selectivi in alegerea actiunilor si sa ia in considerare strategii precum investitiile de valoare si arbitrajul de fuziuni. Gestionarea activa si selectia atenta a actiunilor pot oferi, de asemenea, oportunitatea de a depasi performanta pietei in general. In general, va fi un an al schimbarii si al oportunitatilor pentru cei care sunt capabili sa navigheze printre provocarile pietei.
Un domeniu care s-ar putea descurca deosebit de bine in 2023 este sectorul sanatatii. Pe masura ce populatia globala imbatraneste, se asteapta ca cererea de servicii de sanatate sa creasca. In plus, sectorul de sanatate tinde sa se descurce bine in perioadele de incertitudine economica, deoarece oamenii isi prioritizeaza cheltuielile pentru sanatate. Companiile din sectorul asistentei medicale care ar putea avea rezultate bune in 2023 includ companii farmaceutice, producatori de dispozitive medicale si furnizori de servicii medicale.
La celalalt capat, Hogan crede ca investitorii ar trebui sa se concentreze pe nume din domeniul tehnologiei si cloud, precum si pe companii de internet si comert electronic. El crede ca aceste sectoare vor avea o evolutie superioara in a doua jumatate a anului 2023.
El sugereaza, de asemenea, sa se caute oportunitati in domenii precum pietele emergente, fondurile de investitii imobiliare, actiunile preferentiale si obligatiunile cu randament ridicat. De asemenea, considera ca investitorii ar trebui sa ia in considerare cresterea expunerii la marfuri, care ar putea beneficia de pe urma deprecierii dolarului american si a cresterii inflatiei.
O intrebare cheie pentru investitori in 2023 este daca sectorul energetic va continua sa aiba performante bune. In 2022, actiunile din sectorul energetic s-au numarat printre cele mai performante, iar Vanguard Energy Index Fund ETF (VDE) a inregistrat o crestere de 45%.
Ramane de vazut daca sectorul energetic va continua sa aiba performante superioare si in 2023. Actiunile energetice au inregistrat castiguri semnificative in 2022, Vanguard Energy Index Fund ETF (VDE) inregistrand o crestere de aproximativ 45%. Unii experti, precum Ryan, se asteapta la o perioada de consolidare, in timp ce altii, precum Cronk, cred ca sectorul energetic intra abia in primele etape ale unei super piete bull care va dura urmatorul deceniu.
Harrington, de la Gilman Hill, sugereaza sa se orienteze catre companiile care sunt bine pozitionate pentru a prospera pe masura ce economia isi revine si oamenii se simt din nou mai confortabil sa cheltuiasca, cum ar fi cele din industria de turism si de agrement. De asemenea, ea crede ca societatile cu un brand puternic si cu o loialitate puternica a clientilor, cum ar fi Nike (NKE) si Starbucks (SBUX), ar putea avea rezultate bune. Cu toate acestea, ea avertizeaza sa nu se concentreze prea mult intr-un singur sector si sfatuieste sa se diversifice in diferite zone ale pietei.
Trebuie mentionat ca este recomandata o abordare precauta avand in vedere schimbarile pe termen lung ale trendurilor si normelor de investitii. Unii analisti cred ca actiunile cu valoare pot depasi actiunile de crestere, in timp ce altii vad oportunitati in actiunile de infrastructura si prin fuziuni si achizitii.
In pofida incertitudinii previziunilor bursiere pentru 2023, inca mai exista oportunitati de gasit. Expertii recomanda o abordare tactica, concentrandu-se pe sectoarele defensive in prima parte a anului si trecand treptat la domenii mai ciclice pe masura ce anul avanseaza. Sectoarele energetice, industriale si de consum discretionar ar putea merita sa fie luate in considerare, precum si companiile de crestere bine cotate, cu bilanturi puternice si fluxuri de numerar liber. De asemenea, ar putea fi un moment bun pentru o gestionare activa si o selectie atenta a actiunilor si o diminuare in investitiile cu spectru larg in indici bursieri. In cele din urma, investitorii ar trebui sa fie pregatiti pentru o piata dificila si sa isi gestioneze asteptarile in consecinta.
Iti poti inmulti banii prin investitii la bursa, invatand pas cu pas despre piete, din raportul nostru GRATUIT
Si iata cum ajungem la finalul acestei analize care limpezeste anevoiosul drum al investitiilor la bursa, astfel incat posibilitatea de a face bani sa fie la indemana oricui isi doreste, cu adevarat, sa atinga independenta financiara prin investitii bine tintite.
Vestea buna este ca iti punem la dispozitie, pentru completarea cunostintelor de care ai nevoie pentru a-ti inmulti banii la bursa, un Raport Special pe care il primesti GRATUIT si care te va initia si te va ajuta sa intelegi mecanismele fine din spatele unui sistem ce transforma oameni intelepti si informati in persoane independente financiar.
Mai multe detalii la > https://investitii-bursa.manageronline.ro/
Articol semnat de Claudiu Stan - Analist independent si investitor
Sursa foto: pexels.com