Piata noastra de capital traverseaza in mod exemplar multiplele crize, in timp ce tot mai multi romani constientizeaza ca doar aici isi pot securiza banii
piata de capitalbursabursa de valori bucuresti
Ultimii doi ani n-au fost deloc simpli, iar multiplele provocari socio-economice continua sa-si faca simtite efectele, pe masura ce 2022 pare un an care incununeaza cei doi ani pandemici, cu o reala inrautatire a situatiilor economice si geopolitice. Cu toate acestea, intr-un context atat de nefavorabil, BVB demonstreaza stabilitate si forta de crestere.
Piata de capital din Romania creste cu 55 de procente in cei doi ani de pandemie, in timp ce numarul roamnilor interesati de investitii la bursa ajunge la impresionanta cifra de 80.000.
De la finalul lunii februarie 2020, cand a fost inregistrat primul caz de conoronavirus in Romania, si pana la finalul lunii trecute, piata de capital din Romania a crescut cu 55% prin prima indicelui BET-TR, care include si dividendele, si cu 39% luand in calcul indicele BET.
Investitorii romani prezenti pe
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au devenit tot mai numerosi: peste 80.000 de romani tranzactioneaza la bursa romaneasca, potrivit datelor FCI de la finalul anului trecut.
Investitorii au reactionat insa intr-un culoar restrans in fata intensificarii conflictului armat din Ucraina. De exemplu, la Bucuresti, luna trecuta cea mai semnificativa valenta negativa inregistrata intr-o zi la nivelul indicilor BET-TR si BET a fost de 4,1% si a avut loc pe 24 februarie. In aceeasi zi, peste 23.000 de ordine de vanzare si de cumparare au fost efectuate la Bursa de Valori Bucuresti. Pana la finalul lunii februarie, indicele BET-TR, care include si dividendele, a ajuns la un nivel de 22.648 puncte, in scadere cu 2% comparativ cu finalul anului trecut. Indicele BET, care include cele mai tranzactionate companii listate la BVB, a inchis luna februarie la 12.716 puncte, cu 2,6% sub nivelul de anul trecut.
"In cei doi ani de pandemie, am putut observa o tendinta clara in ceea ce priveste preferinta financiara a populatiei care a ales sa se orienteze tot mai mult catre bursa pentru a putea lua parte la povestile de succes ale companiilor romanesti, dar si pentru a limita erodarea puterii de cumparare cauzata de o rata a ridicata inflatiei.
Romania se pozitioneaza ca un pol de stabilitate in regiune intr-un context dominat de instabilitatea regionala ridicata generata de conflictul armat din Ucraina.
Traversam momente de ingrijorare atat in plan uman, cat si in plan economic. Pentru investitori, bursa locala a oferit in doi ani cresteri de 55% chiar si in conditii de volatilitate accentuata si a demonstrat ca poate fi un pilon esential pentru economiile romanilor", transmite Radu Hanga, Presedinte BVB.
CEO BVB: "Peste 80.000 de romani au inteles ca bursa locala reprezinta o alegere de incredere"
La randul sau, Adrian Tanase, CEO BVB, sustine ca "una dintre cele mai importante lectii pe care le-am invatat la nivel individual si colectiv din aceasta pandemie este ca avem capacitatea sa rezistam socurilor".
"A devenit atat de important ca fiecare roman sa-si diversifice economiile incat a avea astazi un un cont de investitii este o chestiune esentiala de siguranta financiara si peste 80.000 de romani au inteles ca bursa locala reprezinta o alegere de incredere.
Pentru investitorii romani este important sa nu reactioneze emotional cu economiile lor, ci sa-si urmeze strategia investitionala pe care si-au propus-o, in concordanta cu profilul lor de risc. Intr-un context international marcat de volatilitate, o strategie de investitii orientata spre viitor va oferi mai multa claritate si siguranta", a completat CEO-ul.
La finalul primelor doua luni ale acestui an, valoarea totala de tranzactionare realizata pe Piata Reglementata a BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 3,75 miliarde lei, echivalentul a 760 milioane euro, in crestere cu 66% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Lichiditatea medie zilnica a fost de 93,7 milioane lei, sau 19 milioane euro.