Piata de capital din Romania va oferi noi instrumente investitorilor. Se doreste stimularea investitiilor, romanii trebuie sa invete sa-si puna banii sa munceasca pentru ei
bursa de valori bucurestipiata de capitalinvestitii la bursa
In contextul multiplelor crize care macina atat economiile nationale, cat si pe cele personale, piata de capital incepe sa se consolideze ca o solutie de refugiu sigura, stabila si prospera, pentru cei care doresc sa-si protejeze banii de inflatie si sa dobandeasca independenta financiara, crescand sanatos, in timp. Prin urmare, autoritatile vor sa incurajeze astfel de investitii si sa diversifice instrumentele pe care piata de capital le pune la dispozitie.
O astfel de promisiune apartine chiar ministrului Finantelor, Adrian Caciu, care a vorbit despre bursa noastra, joi, la o conferinta organizata de Institutul de Studii Financiare si DC News.
"Piata de capital s-a dezvoltat incet-incet si a avut rezultate foarte bune. Are o serie de ancore foarte puternice. Evident, acum este supusa unor provocari majore avand in vedere incertitudinile de pe pietele globle. Dar, ceea ce vad in zona de capitalizare a Bursei nu poate decat sa ne incurajeze. Pasii facuti pana acum au fot destul de lenti. E o provocare sa facem pasii mai rapizi; sunt anumite elemente pe care le putem accelera", a tinut sa precizeze ministrul.
In continuare, oficialul a vorbit despre intentia Guvernului de a diversifica instrumentele puse la dispozitie investitorilor: "Vrem sa diversificam instrumentele pe care piata de capital le pune la dispozitie. Cred ca trebuie mai mult curaj, iar noi am facut cativa pasi. Aceasta lege privind stimularea fiscala a celor care investesc pe piata de capital... Trebuie sa vedem efectele de runda a doua si cele de multiplicare".
"Daca vrem o piata de capital mai puternica e nevoie de o clasa de mijloc dezvoltata"
"Motivul petru care sunt intarzieri in investitii tin si de cum e construita economia romaneasca. Daca vrem o piata de capital mai puternica e nevoie de o clasa de mijloc dezvoltata.
Facilitatile pentru mica economie trebuie sa ajute aceasta mica economie sa ajunga in zona economiei medii, iar de acolo campionii vor reusi sa se finanteze prin intermediul pietei de capital.
E un deziderat pe care sa-l construim alaturi de mediul economic. Elementele de ajustare care vin ca urmare a provocarilor exterioare vor fi temperate astfel incat investitorii sa aiba o piata sigura de capital.
Toate reglementarile pe care le facem vor conduce la mai mult curaj", a mai spus ministrul.
Piata de capital, tot mai atractiva pentru investitorii romani
Piata de capital din Romania creste cu 55 de procente in cei doi ani de pandemie, in timp ce investitorii romani prezenti pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au devenit tot mai numerosi: peste 80.000 de romani tranzactioneaza la bursa romaneasca, potrivit datelor FCI de la finalul anului trecut.
"In cei doi ani de pandemie, am putut observa o tendinta clara in ceea ce priveste preferinta financiara a populatiei care a ales sa se orienteze tot mai mult catre bursa pentru a putea lua parte la povestile de succes ale companiilor romanesti, dar si pentru a limita erodarea puterii de cumparare cauzata de o rata a ridicata inflatiei.
Romania se pozitioneaza ca un pol de stabilitate in regiune intr-un context dominat de instabilitatea regionala ridicata generata de conflictul armat din Ucraina.
Traversam momente de ingrijorare atat in plan uman, cat si in plan economic. Pentru investitori, bursa locala a oferit in doi ani cresteri de 55% chiar si in conditii de volatilitate accentuata si a demonstrat ca poate fi un pilon esential pentru economiile romanilor", transmite Radu Hanga, Presedinte BVB.
Romanii au inteles ca "bursa locala reprezinta o alegere de incredere", spune CEO-ul BVB
La randul sau, Adrian Tanase, CEO BVB, sustine ca "una dintre cele mai importante lectii pe care le-am invatat la nivel individual si colectiv din aceasta pandemie este ca avem capacitatea sa rezistam socurilor".
"A devenit atat de important ca fiecare roman sa-si diversifice economiile incat a avea astazi un un cont de investitii este o chestiune esentiala de siguranta financiara si peste 80.000 de romani au inteles ca bursa locala reprezinta o alegere de incredere.
Pentru investitorii romani este important sa nu reactioneze emotional cu economiile lor, ci sa-si urmeze strategia investitionala pe care si-au propus-o, in concordanta cu profilul lor de risc. Intr-un context international marcat de volatilitate, o strategie de investitii orientata spre viitor va oferi mai multa claritate si siguranta", a completat CEO-ul.