Milioane de romani contribuie lunar la fondurile de pensii private obligatorii, acestea adunand active in valoare de peste 143 de miliarde de lei la finalul lunii iunie. In comparatie cu nivelul activelor din urma cu un an, trebuie remarcat faptul ca acestea au crescut cu 30.2%, ceea ce nu este deloc putin. Sunt multi romani care recunosc insa ca nu stiu prea bine ce se intampla cu acesti bani pe care ii au in fondurile de pensii private. Aflam mai multe detalii despre acest lucru de la reprezentantii ASF.
Pilonul II de pensii reprezinta un sistem complementar de economisire pentru pensie, care functioneaza alaturi de pensia de stat (Pilonul I). Aceste fonduri au fost introduse in Romania in anul 2008, ca parte a unei reforme menite sa diversifice sursele de venit pentru pensionari si sa asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii.
In cadrul Pilonului II, o parte din contributiile la asigurarile sociale (CAS) pe care le plateste fiecare angajat este directionata catre un fond de pensii privat. Aceste fonduri sunt administrate de companii specializate care investesc sumele colectate in diverse instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, etc.) cu scopul de a genera randamente si a creste economiile pentru pensie ale participantilor.
Indreptandu-ne acum atentia catre cifre, observam, spre exemplu, ca nivelul contributiei medii catre fondurile de pensii private obligatorii este de 383 de lei. La nivelul lunii iunie a acestui an, in fondurile de pensii private au intrat contributii in valoare de 1.57 miliarde de lei. Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau peste 8.2 milioane de participanti in luna iunie 2024. In Pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: NN, BRD, BCR, Vital, Metropolitan Life, Aripi si AZT Viitorul Tau.
“Investitiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat intr-un procent de 94,2% in active romanesti, majoritatea fiind denominate in lei. O mare parte a instrumentelor romanesti sunt reprezentate de titluri de stat sau actiuni listate la BVB.”, se arata intr-un raport publicat recent. Titlurile de stat detin cea mai mare pondere in cadrul activelor, si anume 64.3%, adica echivalentul a 92.1 miliarde de lei. Mai departe, pe locul secund se afla actiunile, cu o pondere de 25.3%, adica echivalentul a 36.2 miliarde de lei. In cele din urma, obligatiunile au o pondere de 4.3% din totalul activelor, adica echivalentul a 6.1 miliarde de lei.
Citeste si: Salariu minim obligatoriu de 4.000 de lei in Romania. De cand intra in plata, anunt de la Guvern
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si