Nu mai pot sa platesc rata la banca: ce se intampla dupa 90 de zile de intarziere. Ce va face banca, ca sa scoata banii de la tine
rata la bancacsalbeducatie financiara
In conditiile actuale, cand dobanzile la credite au crescut exponential, multi romani risca sa ajunga in imposibilitate de plata. Daca debitorii amana neplata ratei mai mult de 90 de zile, banca poate incepe demersurile pentru executarea silita!
Expertii din cadrul Centrului de Solutionarea Alternativa a Litigiilor din Domeniul Bancar (
CSALB), avertizeaza romanii datori la banci sa aiba mare grija si sa initieze demersuri inainte de a se implini cele 90 de zile de restanta la plata ratei catre banca!
"Consumatorii nu trebuie sa intarzie achitarea ratelor la credite cu mai mult de 90 de zile, deoarece in acel moment creditul este adus la scadenta anticipata, iar banca poate sa inceapa demersurile de recuperare a creantei sale", arata CSALB.
Debitorii trebuie sa stie ca exista solutii, dar trebuie sa profite de cele 90 de zile, altfel situatia se complica foarte mult
Clientii bancilor, ajunsi in incapacitate de plata, se pot adresa CSALB. Expertii de aici le stau la dispozitie inclusiv cu posibilitatea de a negocia cu institutia finantatoare. In ultima perioada, CSALB a solutionat numeroase cauze, sprijinind debitorii sa ajunga la un consens cu bancile lor, cand au intampinat probleme financiare.
"Consumatorii trebuie sa initieze dialogul cu banca sau sa se adreseze CSALB pana la termenul de 90 de zile de neplata a ratelor.
Dupa cele 90 de zile de intarziere, datoria poate fi vanduta/cesionata de creditor catre firme de recuperare a creantelor, situatie in care dispare posibilitatea solutionarii prin intermediul CSALB, deoarece negocierea poate avea loc doar in relatie cu entitati supravegheate, monitorizate si reglementate/autorizate de Banca Nationala a Romaniei.
In termenul de 90 de zile consumatorii nu trebuie sa evite incercarile bancilor de a-i contacta. Dupa cele trei luni de neplata, consumatorul nu mai poate plati creditul in rate, ci este dator cu toata suma restanta catre banca. In plus, dobanzile penalizatoare calculate dupa declararea scadentei anticipate, vor mari sumele care vor fi datorate ulterior.
Consumatorii trebuie sa fie atenti cine sunt creditorii. De multe ori bancile nu au calitate de creditori, chiar daca ele sunt cele care aplica efectiv masura popririi pe conturi. Daca banca nu are calitatea de creditor (este doar tert poprit), dar consumatorul are conturi deschise la banca respectiva, acesta nu trebuie sa faca demersuri in raport cu banca, ci cu creditorul care a dispus infiintarea popririi (ANAF, de exemplu). Banca are obligatia sa instituie/aplice poprirea asupra conturilor, altfel fiind obligata sa plateasca suma respectiva catre creditori din fondurile proprii", explica specialistii CSALB.
In unele cazuri se poate ajunge la retinerea, luna de luna, a 50% din venituri
"Daca creanta ajunge la un executor judecatoresc, vor fi demarate demersurile de executare silita: se va pune poprire pe conturi si salarii si/sau se va recurge la executare silita mobiliara sau imobiliara (in functie de bunurile debitorului si/sau de garantiile care s-au constituit). Executorul judecatoresc va imputa consumatorului cheltuielile efectuate pentru demersuri precum: colectarea informatiilor referitoare la bunurile urmaribile din patrimoniul consumatorului, notificari, somatii, adresele trimise catre banci pentru infiintarea popririi, cheltuieli de transport, onorariul executorului/avocatului/expertilor desemnati in dosar etc. Intarzierea platii ratelor atrage un efort de plata mai mare: odata cu executarea silita, salariul poate fi retinut in proportie de o treime. Daca sunt mai multi creditori se poate ajunge chiar la retinerea a 50% din venituri, in timp ce alte sume pot fi retinute in proportie de 100%", precizeaza expertii CSALB.
Prin urmare, daca te regasesti in imposibilitate de a-ti mai plati ratele la banci, profita de cele 90 de zile. Initiaza discutii cu banca, solicita optiuni, apeleaza la CSALB, nu uita ca ai la indemana inclusiv posibilitatea de a-ti amana ratele, de a schimba ROBOR cu IRCC sau de a trece la dobanda fixa. Poti sa-ti refinantezi creditul, iar bancile nu au ca scop sa demareze procedurile de executare silita, fiindca nu creditele neperformante avantajeaza sistemul bancar, ci consumatorii care isi achita obligatiile conform contractului. Prin urmare, e un interes comun in a te sustine sa-ti poti plati mai departe angajamentul pe care l-ai incheiat. Important este sa cauti solutiile!
Important: CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) completand un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro.
Foto: freepik.com