Neglijarea riscului valutar - una dintre cele mai mari greseli in investitii
baniinvestitiiriscul valutar
Investitiile internationale cu cresteri rapide pot parea o oportunitate, dar exista un risc imprevizibil care poate distruge potentialele randamente: riscul valutar. Atunci cand cursurile de schimb sunt volatile, investitorii se grabesc sa stopeze eventualele pierderi.
Riscul valutar se refera la posibilitatea de a obtine castiguri sau de a suferi pierderi ca urmare a fluctuatiilor cursurilor de schimb. Acesta poate afecta pe toata lumea, de la companii multinationale si guverne, pana la turisti si pasionatii de tranzactionarea valutelor sau
forex trading.
Ce inseamna riscul valutar?
Riscul valutar sau riscul asociat cursului de schimb valutar se refera la expunerea pe care o au investitorii sau companiile care isi desfasoara activitatea in diferite tari, in ceea ce priveste castigurile sau pierderile imprevizibile datorate modificarilor valorii unei monede in raport cu o alta moneda.
In cazul investitorilor, riscul valutar apare, de obicei, ca urmare a detinerii unor actiuni internationale in propriul portofoliu. De exemplu, sa ne gandim la un investitor care are un cont de investitii in Romania si care detine actiuni ale BT Group plc la Londra. Daca valoarea lirei sterline scade, valoarea echivalenta in RON al actiunilor BT Group plc va scadea brusc (chiar daca pretul actiunilor ramane neschimbat).
Cum afecteaza riscul valutar companiile?
Pentru a fi competitiv in economia de astazi, extinderea internationala este adesea un pas indispensabil pentru o afacere. Cu tehnologia de astazi, este mai usor ca niciodata sa faci afaceri in strainatate. Totusi, extinderea la nivel international este un angajament urias pentru orice companie, mai ales daca esti proprietarul unei afaceri mici. Acest lucru inseamna ca s-ar putea sa nu dispui de timpul sau de resursele necesare pentru a intelege pe deplin modul in care piata valutara iti poate afecta marjele de profit.
Volatilitatea monedei straine poate avea un impact sever asupra marjelor de profit, in timp ce monitorizarea constanta a cursurilor de schimb poate deveni consumatoare de timp. De exemplu, daca afacerea ta comercializeaza un produs sau un serviciu intr-o tara straina, o modificare a cursului de schimb va avea un impact direct asupra rezultatelor tale. Deoarece clientii tai vor plati in moneda lor locala, daca rata de schimb se misca in mod nefavorabil, s-ar putea ca in cele din urma sa primesti mai putini bani decat ai estimat pentru produsul sau serviciul tau.
Riscul valutar poate provoca probleme companiilo in diverse moduri. Acestea pot include, fara a se limita la:
-
Pierderi din diferente de curs valutar
-
Neconcordante intre venituri si cheltuieli
-
Incertitudine la nivel de planificare
-
Preturi necompetitive
Toate acestea adauga un nou nivel de complexitate unui business, care nu exista atunci cand o companie opereaza doar pe piata interna.
Exemple de risc valutar asociat companiilor
Cel mai evident tip de risc valutar este cel legat de pierderile din diferentele de curs valutar. Acest lucru se intampla atunci cand o companie vinde pe o piata straina si apoi valoarea monedei locale scade, sau cand o companie cumpara pe o piata straina si apoi valoarea monedei locale creste.
Sa luam drept exemplu o companie globala precum Tesla (TSLA). Aceasta poate decide sa vanda cel mai recent model de masina electrica, sa zicem, la 120.000 de dolari sau 100.000 de euro, ceea ce era un pret rezonabil cand fiecare euro valora 1,20 dolari. Acum, insa, cand euro a scazut la 1,07 dolari, Tesla ar castiga doar 107.000 de dolari pentru fiecare masina electrica pe care o vinde cu 100.000 de euro. Acest lucru ar duce la un deficit major fata de pretul de vanzare obisnuit de 120.000 de dolari pe unitate. Companiile pot aborda acest risc prin cresterea preturilor, dar ar putea exista o reactie de respingere din partea clientilor. Exista, de asemenea, un decalaj de timp cauzat de precomenzi si de alte metode de blocare a preturilor mai ieftine, pe masura ce cursurile valutare fluctueaza. Intre timp, toate acestea pot influenta modul in care ar putea evolua
actiunile Tesla prin alterarea castigurilor companiei.
O forma mai putin evidenta de risc valutar provine din incertitudinea in planificare. Sa presupunem ca o companie americana de inginerie participa la o licitatie pentru un proiect de centrala electrica in India. Compania trebuie sa isi calculeze oferta cu o estimare rezonabila a sumei pe care o va plati pentru forta de munca, materii prime, costuri de autorizare si alte cheltuieli de acest tip, exprimate in rupii indiene. Este posibil ca firma americana sa fie nevoita sa isi majoreze semnificativ oferta pentru a avea o marja de siguranta mai mare in cazul in care valoarea rupiei creste brusc dupa semnarea contractului. In schimb, in cazul unui proiect de centrala electrica pe piata interna, firma de inginerie nu ar avea incertitudini in ceea ce priveste costul economic real al cheltuielilor sale exprimate in dolari.
Cum afecteaza riscul valutar investitorii si persoanele fizice?
S-ar putea sa crezi ca evolutia cursului de schimb este ceva la care trebuie sa te gandesti doar atunci cand iti planifici urmatoarea vacanta, dar riscul valutar ar putea fi o problema ce tine si de portofoliul tau de investitii.
Probabil ca esti expus riscului valutar daca detii actiuni la o companie straina, cum ar fi un producator auto japonez sau german sau un gigant farmaceutic francez, sau la o mare companie americana cu vanzari semnificative in strainatate. Poti fi expus riscului valutar, de asemenea, daca detii un fond mutual diversificat sau un fond tranzactionat la bursa axat pe companii mari.
Aceste companii trebuie sa transforme yeni, euro sau o alta moneda in alta moneda, cum ar fi dolarul, ca parte a activitatii lor, astfel incat valoarea investitiei tale depinde, in parte, de cursul de schimb al monedelor implicate.
Cursurile de schimb pot influenta totul, de la profiturile pe care le obtin companiile multinationale - si astfel, probabil, pretul actiunilor acestora - pana la stabilitatea unor tari. Iar o schimbare brusca in modul in care o tara alege sa isi stabileasca si sa isi mentina cursul de schimb poate provoca o schimbare brusca a valorii preturilor la orice, de la bunurile si serviciile locale pana la pretul unei actiuni la jumatate de lume distanta. Intr-o lume din ce in ce mai interconectata, riscul valutar este un lucru de care fiecare investitor si fiecare persoana trebuie sa fie constient.
Cum poti gestiona riscul valutar
Investitorii trebuie sa ia in considerare moneda atunci cand investesc. Pentru unii, acest lucru va insemna sa gaseasca monede subevaluate pentru a profita de o eventuala apreciere a preturilor. Pentru altii, acest lucru va insemna sa gasirea unor modalitati de a-si proteja portofoliul de fluctuatiile valutare.
Aceasta este o chestiune importanta pentru investitori, deoarece fluctuatiile neasteptate ale cursurilor de schimb valutar ar putea eroda randamente sau chiar duce la pierderi. Riscul asociat cursului de schimb poate fi atenuat prin hedging cu contracte futures pe valute, optiuni sau fonduri de hedging pe valute, in cazul in care acestea sunt disponibile pentru piata pe care activeaza investitorul.
Hedging impotriva riscului valutar cu ETF-uri
Exista multe fonduri tranzactionate la bursa (ETF-uri) care se concentreaza pe oferirea posibilitatii de expunere long (cumparare) si short (vanzare) pe mai multe valute. In general, un ETF valutar functioneaza la fel ca orice alt ETF, dar in loc sa detina actiuni sau obligatiuni, acesta detine depozite de numerar in valuta sau instrumente derivate legate de o moneda de baza, care reflecta miscarile acesteia.
Hedging impotriva riscului valutar cu optiuni
O optiune ofera dreptul, dar nu si obligatia, de a schimba valute la un curs prestabilit, la o data prestabilita. Exista doua tipuri de optiuni: optiuni de vanzare (put) si optiuni de cumparare (call). O optiune de vanzare protejeaza cumparatorul unei optiuni de o depreciere a unei monedei, in timp ce o optiune de cumparare il protejeaza de o crestere a monedei. Beneficiul unei astfel de strategii este ca, in schimbul unei prime, o persoana se poate proteja de miscarile adverse.
Hedging impotriva riscului valutar prin intermediul CFD-urilor
CFD-urile (Contractele pentru diferenta) sunt instrumente derivate care pot fi utilizate pentru hedging impotriva riscului valutar -
tranzactionarea CFD-urilor, nu implica necesitatea ca traderul sa detina moneda de baza. Hedging-ul cu ajutorul CFD-urilor se bazeaza pe faptul ca investitorii sunt de acord sa schimbe diferenta de pret a unui activ - in acest caz, o moneda - din momentul deschiderii pozitiei si pana la inchiderea acesteia. In cazul in care piata se misca in directia preconizata, ei vor profita, iar daca se misca in sens opus, vor suferi o pierdere.
In concluzie
Riscul valutar poate eroda rapid profiturile, in special in perioade de volatilitate ridicata. Prin urmare, atunci cand ne expunem la pietele externe, fie ca este vorba de o investitie traditionala, de vanzarea unei proprietati, de o achizitie comerciala sau de primirea unui venit, trebuie sa luam in considerare riscul valutar. Unii se pot simti confortabil cu riscul volatilitatii cursului de schimb si doresc sa incerce sa profite de acesta. Altii prefera sa nu se confrunte cu o astfel de incertitudine. In orice caz, riscurile asociate cursului de schimb trebuie luate in considerare pentru ca obiectivele personale sa nu fie compromise.