Fiecare sfarsit de luna ar trebui sa vina cu o evaluare atenta a cheltuielilor avute si o analiza asupra sumelor ramase in contul bancar. Pentru multi, aceasta perioada poate fi insotita de o surpriza neplacuta: desi salariul pare suficient pe hartie, banii nu par sa ajunga niciodata. Vorbim in randurile urmatoare despre un motiv ciudat pentru care nu-ti ajung banii din salariu, iar problema nu consta in faptul ca acesta e prea mic.
Multe persoane nu isi stabilesc obiective financiare clare si nu intocmesc un plan bugetar detaliat. Aceasta poate duce la cheltuieli nepotrivite si la o gestionare ineficienta a resurselor financiare. Un plan financiar bine pus la punct poate oferi o viziune clara asupra modului in care banii ar trebui repartizati in fiecare luna.
Despre acest lucru a vorbit recent si Adrian Asoltanie, trainer de educatie financiara. Specialistul indeamna oamenii sa isi faca bugetul pe un an intreg, acordand atentie atat veniturilor care urmeaza sa fie incasate, cat si cheltuielilor. ”Bugetul se face pe un an. Incepem cu veniturile, cu banii care ne intra in casa. Le punem pe hartie, sunt venituri active (ma duc la munca, vine salariul, nu ma duc, nu vine). Le trecem si pe hartie. Foarte important e sa le trecem pe o luna, dar si pe un an. Ca la orice buget, avem si iesiri, cheltuieli. Le recomand tuturor sa adune cheltuielile pe 12 luni”, a spus el.
Mai departe, o sursa comuna de micsorare constanta a bugetului o reprezinta cheltuielile zilnice aparent neinsemnate. De la cafeaua de dimineata pana la micile placeri cotidiene, aceste costuri aparent minore se pot aduna si pot afecta bugetul lunar intr-un mod subtil, dar semnificativ.
De asemenea, suntem adesea tentati sa ne abonam la diverse servicii online, de la platforme de streaming la aplicatii de fitness. Cu toate acestea, uitam uneori sa evaluam daca aceste abonamente sunt cu adevarat utile sau daca ne bucuram de beneficiile lor in mod constant.
“De multe ori, avem cheltuieli micute, dar dese, iar oamenii nu prea baga in seama cand vorbim de 10, 15, 30 de lei. Dar cand le calculezi pe un an, incepi sa te scarpini in cap nasol”, spune si specialistul Adrian Asoltanie.
Apoi, la fel de importanta este si partea de economisire. Indiferent de suma pe care vrem sa o punem deoparte, important este sa facem asta inca din prima clipa dupa ce luam salariul. “Prima iesire de bani, in ziua de salariu, trebuie sa devina un obicei. Intai punem ceva deoparte, macar 10-15%. Primul lucru! E un obicei pe care trebuie sa-l dezvoltam. De obicei, de cum intra salariul oamenii platesc rata la banca, intretinerea, utilitatile, cheltuielile obligatorii. Si toata lumea zice: pun si eu deoparte ce ramane la finalul lunii. Ordinea corecta este inversa: mai intai pun ceva deoparte” spune Adrian Asoltanie.
Citeste si: In Bucuresti, pentru o viata decenta, ai nevoie de 10.000 de lei salariu lunar
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!