Numarul celor care investesc in aur a crescut semnificativ in ultima perioada, conflictele geopolitice din mai multe parti ale lumii si crizele financiare provocare de acestea facandu-i pe multi sa evite investitiile riscante pe bursa. Potrivit specialistilor, aurul este una dintre cele mai sigure investitii spre care ne putem indrepta atentia, rezistand extrem de bine de-a lungul secolelor.
Investitiile in aur sunt considerate avantajoase din mai multe motive. In primul rand, aurul este vazut ca o valoare sigura, avand o istorie indelungata de pastrare a valorii in perioade de instabilitate economica sau politica. Este un activ tangibil, ceea ce inseamna ca nu depinde de performanta unei companii sau a unei economii, spre deosebire de actiuni sau obligatiuni.
De asemenea, aurul este vazut de investitori drept un instrument de protectie impotriva inflatiei, deoarece valoarea sa tinde sa creasca atunci cand puterea de cumparare a monedei scade. Ceea ce se intampla in prezent si in Romania, pretul aurului ajungand la valori record in prima jumatate a anului. In plus, diversificarea portofoliului cu aur poate reduce riscul general al investitiilor, oferind stabilitate si siguranta pe termen lung.
Inainte de a lua insa o decizie in acest sens, piata trebuie privita cu atentie. Catalin Ghinararu, analist economic, a vorbit pe acest subiect in cadrul emisiunii iBani de la Pro TV. “Aurul a fost vazut intotdeauna ca o investitie sigura, stabila, care conserva valoarea in timp. Ramane in continuare o investitie de hedging, de asigurare, ea ramane una dintre investitiilor catre care si indivizii, chiar si firmele se indreapta in perioadele de nesiguranta economica. Este o explicatie destul de simpla. Conserva investitia si este considerata, prin calitatile pe care le are, ca fiind o modalitate de a asigura chiar in perioade in care sa spunem exista fluctuatii pentru celelalte.”, a explicat el.
Totusi, specialistul remarca faptul ca aurul nu este tocmai cea mai potrivita investitie pentru cei care isi doresc castiguri semnificative. “Aurul nu are un randament extraordinar, mai ales tinut in depozitele unor banci. Fluctuatiile pretului reflecta ceea ce se intampla pe piata, nu e vorba de doar de aurul din lingouri si asa mai departe, e vorba in principal de titluri de valoare care sunt legate de pretul aurului. Dar e de retinut ca totusi e un element de conservare a investitiei, care protejeaza valoarea.”, a spus el.
“Poate fi o investitie pe termen lung, poate fi valorificat la orice moment. Spre deosebire de celelalte, care s-ar putea sa aiba probleme. Sub ce forma? Se poate face in lingouri, in monezi, el asa circula, in lingouri bancare. Sunt si foarte mici, iar asta arata portabilitatea. Si mai este o caracteristica foarte importanta, capacitatea de conversie in lichiditate.”, a mai evidentiat Catalin Ghinararu.
Totodata, Catalin Ghinararu a adus in discutie si dezavantajele cu care vine o investitie in aur: “Exista dezavantajul variatiilor de pret. Deci, atentie, il valorifici la un moment dat. Daca tu vrei sa il valorifici intr-un moment de scadere a pietei si nu ai alta posibilitate, s-ar putea sa fie sub pretul celui pe care l-ai cumparat, si atunci asta e un dezavantaj. S-ar putea si ca conversia lui in lichiditate sa fie destul de problematica la un moment dat, pentru ca aurul bancar se valorifica in anumite conditii, sa te duci la banca de la care l-ai cumparat, sa valorifici tot acolo, sunt niste constrangeri. Aurul din bijuterii ar fi cel care, sa spunem, s-ar valorifica cel mai repede.”.
Citeste si: Ce faci cu banii pe care-i pui deoparte? Poti face profit chiar daca ai doar 100 de lei
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si