Sa investim sau sa nu investim in criptomonede? Sunt tot mai multi oameni in jurul nostru care sustin ca au inteles cum functioneaza piata crypto si care ii indeamna si pe altii sa investeasca in monede virtuale. Lucrurile sunt insa mult mai complexe decat atat, asa ca inainte de orice decizie, specialistii recomanda multa precautie. Criptomonedele sunt in mare parte nereglementate si nu au nicio autoritate centrala, volatilitatea lor fiind foarte ridicata.
Oricat de convins esti ca ai inteles cum functioneaza criptomonedele si toata aceasta piata dezvoltata in jurul lor, aminteste-ti de efectul Dunning - Kruger. Potrivit cercetarilor efectuate de psihologi, majoritatea oamenilor esueaza atunci cand vine vorba despre autoevaluare. Mai exact, cei mai multi oameni tind sa isi supraestimeze abilitatile pe care le detin. In psihologie, efectul Dunning - Kruger este definit ca “eroarea de apreciere in care persoane incompetente apreciaza eronat competenta lor ca fiind mult mai mare decat in realitate”.
Mai departe, potrivit analizelor psihologilor, cei mai multi dintre oamenii incompetenti in realitate vor tinde sa isi supraestimeze propriul nivel de competenta si sa nu recunoasca inalta competenta a celor care se dovedesc cu adevarat competenti in realitate. Totodata, acesti oameni nu vor reusi decat foarte rar sa isi dea seama de propria lor incompetenta, ajungand sa o recunoasca doar dupa ce vor dobandi un nivel inalt de competenta intr-un anumit domeniu.
Asadar, oricat de sigur esti pe tine atunci cand vine vorba despre criptomonede, nu uita niciodata ca piata cripto este in continuare o piata extrem de imprevizibila. Urmareste mai intai situatia in care se regaseste piata la acest moment si gandeste-te mai apoi cu atentie la modul in care ai putea fi afectat de o posibila pierdere a banilor pe care decizi sa ii investesti in monede virtuale. Daca o astfel de pierdere ti-ar afecta viata in mod semnificativ, cel mai probabil piata cripto nu este pentru tine!
Oricine este entuziasmat de ideea imbogatirii peste noapte, insa sunt putini cei care se dovedesc a fi constienti de faptul ca, in cele mai multe cazuri, realitatea nu coincide cu un asemenea vis. Oricat de multe informatii ai despre aceasta piata, tine cont de faptul ca nu exista nicio garantie reala a faptului ca evolutia unei monede virtuale iti va fi favorabila. Nefiind controlate de nicio institutie de stat, aceste active digitale pot avea o evolutie imprevizibila.
Nu numai ca pot inregistra scaderi considerabile, dar pot chiar disparea cu totul, asa cum s-a intamplat recent cu criptomoneda Terra (LUNA), care si-a pierdut peste 99% din valoare intr-un timp record de numai 24 de ore. Anterior acestui eveniment, Terra era una dintre cele mai valoroase zece criptomonede din piata, in luna aprilie atingand un varf de 120 de dolari.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si