Oricat de mult sau de putin ai vrea sa investesti la bursa, inainte de a face asta, este de preferat sa te informezi si sa intelegi cum functioneaza lucrurile pe piata de capital. Unul dintre cele mai importante capitole pe care ar trebui sa il aprofundezi este cel legat de pretul actiunilor, pretul nereflectand neaparat valoarea lor reala. Mai mult, pretul actiunilor este caracterizat de o volatilitate crescuta. Uite cateva informatii care te-ar putea ajuta sa iti formezi o privire de ansamblu asupra acestor aspecte.
In primul si primul rand, trebuie stiut faptul ca pretul actiunilor fluctueaza constant, acestea putand creste sau scadea in valoare de la un moment la altul. In spatele acestei volatilitati se regaseste mecanismul sub care functioneaza de fapt bursa. Bursa de valori este practic o licitatie, unii investitori dorind sa isi vanda actiunile detinute la o companie, in timp ce altii doresc sa le cumpere. In momentul in care cele doua parti cad de acord la un pret, are loc o tranzactie, determinandu-se astfel noul pret pentru acea actiune.
Initial, pretul unei actiuni are la baza estimarea valorii reale a societatii emitente. Odata lansata insa pe bursa, actiunea respectiva incepe sa reflecte in pret si asteptarile investitorilor in ceea ce priveste valoare viitoare pe care compania o va avea. De asemenea, exista si o serie intreaga de factori externi care pot influenta intr-un fel sau altul pretul actiunilor. In aceasta categorie putem include schimbarile legislative de importanta majora, crizele provocate de razboaie, instabilitatea politica si asa mai departe.
Revenind la ceea ce spuneam mai devreme, investitorii pe piata de capital trebuie sa inteleaga ca pretul actiunilor este puternic afectat de cerere si oferta. Astfel, cu cat cererea este mai mare, cu atat pretul unei actiuni va creste. Trendul unei piete este aproape imposibil de prevazut, nici cei mai mari specialisti nereusind atat de des sa vanda fix atunci cand pretul se afla la un maxim, respectiv sa cumpere fix atunci cand pretul a atins un minim.
Volatilitatea in ceea ce priveste pretul actiunilor este, intr-adevar, crescuta, insa investitorii trebuie sa inteleaga ca, in cele mai multe cazuri, mai devreme sau mai tarziu, preturile au tendinta de a se regla singure. Totusi, daca vorbim despre o zi normala, valoarea unei actiuni nu inregistreaza fluctuatii prea mari. In general, preturile actiunilor cresc sau scad cu 1 sau poate 2% pe parcursul unei zile. Exista insa si acele zile in care apar fel si fel de evenimente externe care pot influenta masiv pretul unei anumite actiuni!
Citeste si: Cum reactioneaza liderii corporatiilor in fata inflatiei: cresc si ei preturile
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si