Numarul romanilor ce investeau in fondurile locale de actiuni ajungea la inceputul acestui an la 40.000, fiind inregistrate cresteri in fiecare din ultimele 12 luni. Noi date interesante ne sunt aduse acum de un studiu efectuat in randul investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti de specialistii din cadrul companiilor Cornerstone Communications si MIA Marketing, analiza lor relevand spre exemplu principalele domenii in care romanii isi plaseaza economiile.
Potrivit rezultatelor studiului, aproape 70% dintre romanii care investesc la BVB isi indreapta economiile catre sectoarele de energie si utilitati. Apoi, cele mai multe investitii sunt realizate in sectoarele IT&C (63.8%) si in domeniul financiar-bancar (58.2%), urmate de imobiliare (43.5%), servicii medicale (34.5%) si agricultura (33.9%). De partea cealalta a topului, cele mai putine investitii sunt realizate in domeniul transportului (20.3%), respectiv in zona productiei industriale si a constructiilor (27.1%).
Chestionati cu privire la tipurile de actiuni in care prefera sa investeasca, 44.6% dintre cei ce au participat la sondaj au sustinuit ca prefera in egala masura atat actiunile care asigura un dividend ridicat, cat si actiunile cu potential de crestere ridicat. Apoi, 40.7% dintre respondenti au afirmat ca prefera sa isi investeasca banii in actiuni cu un potential de crestere ridicat, in timp ce numai 14.7% dintre ei au precizat ca isi indreapta atentia catre actiunile care asigura un dividend ridicat.
Cei ce investesc la bursa isi doresc, evident, sa castige bani de pe urma acesteia, insa sfatul specialistilor pentru investitori este ca acestia sa aiba asteptari realiste. Potrivit acestei analize, in medie, romanii care investesc la BVB definesc ca fiind atractiv un randament de 20% pe an. Totodata, 61.6% dintre respondentii la aceste intrebari sustin ca un randament anual cuprins intre 10 si 20 de procente este unul multumitor.
Aproape 7 din 10 romani care investesc la Bursa de Valori Bucuresti efectueaza tranzactii bursiere lunar sau mai des, in timp ce doar putin peste 7% dintre ei efectueaza tranzactii odata la 4 - 6 luni. Facand o analiza si asupra celor care tranzactioneaza pe bursa saptamanal, autorii studiului au observat ca peste 90% dintre ei detin si monede virtuale in portofoliul lor.
Referitor la durata medie de detinere a unei actiuni, 60% dintre cei ce au participat la acest sondaj au precizat ca pastreaza o actiune in portofoliu timp de cel mult 12 luni, in timp ce doar 16.9% dintre investitori investesc in companii pentru o perioada de 1 pana la 2 ani. De asemenea, 23.2% dintre investitori au o strategie pe termen mediu si lung, preferand sa investeasca intr-o companie pentru o perioada mai mare de doi ani.
Ultimele NOUTATI
Un mare economist ridica cartonasul rosu: Romania se indreapta catre stagflatie. E cel mai prost scenariu
Ai depozite bancare in dolari sau te bate gandul sa iti tii banii in dolari americani? Ce pericole pot fi in acest moment
Miroase iar a criza economica in SUA, dar de data asta nu imobiliarele sunt lovite. Americanii nu mai au bani!
Partenerii nostri
CNPP - pensia medie in Romania a ajuns la aproape 2.800 de lei
Taxa pe stalp: Guvernul a decis reducerea si aplicarea diferentiata a cotelor de impozitare
Acordare imprumut administrator: Atentie la plafonul de 5.000 euro prevazut de Legea nr. 31/1990!
Inregistrarea marcii la OSIM - Protejeaza-ti afacerea legal si eficient
Banca amendata GDPR pentru Polite de asigurare emise ilegal, fara acordul clientilor