Invadarea Ucrainei: cum SE SIMTE agresiunea rusilor pe principalele PIETE FINANCIARE ale lumii
invadarea ucraineipiete financiarerusia ucraina
Brokerul de burse internationale XTB a realizat o ampla analiza asupra impactul invadarii Ucrainei asupra pietelor financiare cheie ale lumii.
Pretul petrolului depaseste pragul de 100 de dolari pe baril
Rusia este un jucator cheie pe piata materiilor prime energetice, deosebit de important pentru Europa. Situatia de pe piata petrolului o demonstreaza - preturile petrolului au crescut peste 100 de dolari pe baril pentru prima data din 2014. Rusia exporta in jur de 5 milioane de barili de petrol in fiecare zi, aproximativ 5% din cererea globala.
Aproximativ jumatate din aceasta cantitate este exportata in Uniunea Europeana. Daca Occidentul decide sa elimine Rusia din sistemul de plati SWIFT, exporturile rusesti catre Uniunea Europeana ar putea fi oprite. Intr-un astfel de scenariu, pretul petrolului ar putea creste cu 20 - 30 de dolari pe baril. In opinia noastra, prima de risc de razboi inclusa in pretul actual al barilului de petrol se ridica la 15 - 20 USD.
Aurul si paladiul cresc
Conflictul este principalul motor al miscarilor de pe piata aurului. Nu este prima data cand aurul se dovedeste a fi un bun activ de refugiu in momente in care apar conflicte geopolitice. Uncia de aur se tranzactioneaza cu peste 3% in crestere astazi, aproape de 1.970 USD si cu putin peste 100 USD sub maximele istorice.
Rusia este un producator major de paladiu, care este un metal cheie in productia de convertoare catalitice pentru sectorul auto. Preturile paladiului au crescut astazi cu aproape 8%.
Frica duce la corectii in piata
Pietele bursiere globale sufera cea mai ampla lovitura din 2020. Cu toate acestea, panica nu este la fel de mare ca la inceputul anului 2020. Incertitudinea este cel mai important motor pentru pietele de valori globale in prezent deoarece investitorii nu stiu ce va urma.
Corectia de pe piata futures a Nasdaq-100 s-a adancit astazi la peste 20%. O mare parte a acestei scaderi a fost insa cauzata de asteptarile privind inasprirea politicii monetare din partea Fed. Contractele futures pe DAX au scazut cu aproximativ 15% de la jumatatea lunii ianuarie si se tranzactioneaza in apropierea maximelor prepandemice.
Afacerile in Ucraina sunt in pericol
Nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca firmele si companiile rusesti cu o mare expunere in Rusia sunt cele mai afectate. Indicele rusesc RTS a scazut cu peste 60% de la maximul din octombrie 2021 si s-a tranzactionat pentru scurt timp sub minimele din 2020!
Polymetal International este o companie care merita mentionata - actiunile sale scad cu peste 30% la Bursa de Valori din Londra deoarece piata se teme ca sanctiunile vor afecta companiile anglo-rusesti. Renault este, de asemenea, afectata deoarece Rusia este a doua cea mai mare piata pentru companie. Bancile cu expunere mare in Rusia - UniCredit si Societe Generale - scad si ele puternic.
Inflatie si mai mare
Din punct de vedere economic situatia este clara - conflictul militar va genera un nou impuls inflationist. Preturile aproape tuturor marfurilor se tranzactioneaza in crestere, in special ale marfurilor energetice.
Cu toate acestea, in cazul pietelor de materii prime, multe vor depinde de modul in care conflictul afecteaza logistica. Retineti ca lanturile globale de logistica nu si-au revenit inca dupa impactul pandemiei si acum iese la suprafata un alt factor negativ. Potrivit indicatorului New York Fed, lanturile globale de aprovizionare sunt cele mai restranse din istorie.
Factori de risc pentru bancherii centrali
Panica COVID-19 a fost de foarte scurta durata datorita unui sprijin enorm oferit de bancile centrale. Cu toate acestea, o astfel de actiune este putin probabila acum. Intrucat conflictul are un caracter inflationist si are un impact mai mare asupra ofertei si logisticii, mai degraba decat asupra cererii, inflatia devine o problema si mai mare pentru marile banci centrale.
Pe de alta parte, inasprirea rapida a politicii monetare ar amplifica turbulentele pietei. In opinia noastra, marile banci centrale vor continua inasprirea politicii anuntate. Probabilitatea unei cresteri de 50 de puncte de baza a dobanzii de catre Fed in martie a scazut, dar o crestere a ratei de 25 de puncte de baza pare sa fie o certitudine.
Ce urmeaza?
O intrebare cheie pentru pietele globale acum este - cat de mult va escalada conflictul? Raspunsul la aceasta intrebare va fi cheie pentru calmarea pietelor. Odata ce va incepe sa se contureze un raspuns, investitorii vor incepe sa incerce sa estimeze impactul sanctiunilor si vor aparea speculatii privind schimbari ce vor avea loc in politica economica.