Intrebari si raspunsuri despre PIATA DE CAPITAL si investitiile romanilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebari si raspunsuri despre PIATA DE CAPITAL si investitiile romanilor
Intrebari si raspunsuri despre piata de capital si investitiile romanilor
de Magda Florea la 28 Sep. 2023
Urmareste-ne pe Google News
piata de capitalinvestitii pe piata de capital

Piata de capital poate fi calea pe care pasii va pot duce spre independenta financiara, daca va informati corect si aveti rabdare. Randamentele sanatoase aduc castiguri in timp, iar investitiile pe piata financiara sunt apanajul oamenilor cu viziune si care nu cred ca tot ce zboara se mananca, nu cred in schemele de imbogatire peste noapte.
 


 

Sa incepem cu ... inceputul. Ce este Piata de Capital?

 
"Piata de capital este termenul general folosit pentru a desemna piata in cadrul careia sunt vandute si cumparate instrumente financiare. Aceasta piata include toate entitatile si operatiunile care sustin aceste procese.
 
Piata de capital din Romania include pietele de instrumente financiare si institutiile specifice acestora (ex.: societatile de servicii de investitii financiare, emitentii etc.) operatiunile (ex.: serviciile si activitatile de investitii, ofertele publice etc.), precum si organismele de plasament colectiv (de ex.: fondurile de investitii), stabilind un cadru adecvat de reglementare si supraveghere a investitiilor in instrumente financiare.
 
Piata de capital cuprinde piata primara si piata secundara. Piata primara reprezinta acel segment al pietei de capital in care sunt puse la dispozitia investitorilor noile emisiuni de instrumente financiare. Societatile, guvernul sau institutiile din sectorul public pot obtine finantare prin vanzarea de instrumente financiare nou-emise. Piata secundara reprezinta piata in cadrul careia se tranzactioneaza instrumentele financiare deja emise", explica ASF.
 
Daca va doriti sa intrati pe piata financiara, trebuie sa stiti ca puteti sa investiti atat in calitate de persoana fizica, cat si juridica.
 

Cum puteti sa investiti pe piata financiara?

 
Tot expertii Autoritatii de Supraveghere Financiar mai noteaza ca daca doriti sa investiti pe piata de capital, trebuie sa contactati o entitate care presteaza servicii si activitati de investitii (societate de servicii de investitii financiare sau institutie de credit care presteaza servicii si activitati de investitii) sau o societate de administrare a investitiilor. Societatea de servicii de investitii financiare va cumpara si/sau va vinde instrumente financiare in numele dumneavoastra. Societatile de administrare a investitiilor distribuie (vand) sau rascumpara de la investitori titluri de participare ale fondurilor de investitii.
 
Inainte de a alege sa investiti prin intermediul uneia dintre aceste  entitati, verificati intotdeauna ca aceasta sa fie inscrisa in Registrul public SIIF (disponibil pe site). Prin acest demers simplu, va veti putea asigura ca respectiva entitate este autorizata sa furnizeze serviciile si activitatile de investitii pe care le-ati solicitat. Inainte de a incheia un contract, solicitati entitatii care presteaza servicii si activitati de investitii informatii despre serviciile oferite si costurile aferente acestora (comisioane, tarife etc.).
 
In Romania, entitatile care pot furniza servicii si activitati de investitii sunt: societati de servicii de investitii financiare, autorizate de A.S.F. (cunoscute sub denumirea SSIF); institutii de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei (B.N.R.); firme de investitii si institutii de credit autorizate sa furnizeze servicii de investii de catre autoritatile competente din statele membre UE, sucursale autorizate de A.S.F. ale societatilor din tari terte.
 

Ce instrumente de investitii gasiti pe piata financiara?
 

  • Actiunile sunt titluri de valoare emise de societati. O actiune reprezinta o parte din capitalul unei societati, divizat in parti egale. Veniturile obtinute din actiuni poarta denumire de dividende (si reprezinta cota parte din profiturile care nu sunt reinvestite, la care detinatorul de actiuni este indreptatit), iar persoanele care detin actiuni sunt numite actionari. In cazul in care detii actiuni intr-o societate, esti indreptatit si la o cota parte din valoarea societatii respective, in situatia in care aceasta face obiectul procedurii de lichidare. Actiunile pot conferi sau nu drept de vot, ceea ce inseamna ca actionarul poate sa nu detina dreptul de a vota in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) sau cu privire la administrarea societatii.
  • Obligatiunile sunt titluri de creanta prin care emitentul autorizat se imprumuta de la detinatorii de obligatiuni si este obligat sa ramburseze valoarea obligatiunii si dobanda aferenta (numita cupon) la o data viitoare denumita scadenta. Obligatiunea reprezinta, de fapt, un imprumut sub forma de titlu de valoare, dar sub o alta denumire: emitentul de obligatiuni este echivalentul debitorului, detinatorul de obligatiuni este echivalentul creditorului, iar  cuponul reprezinta dobanda. In momentul in care cumperi obligatiuni, in fapt, imprumuti bani unui emitent care poate fi o autoritate publica sau o societate. In contul acestui imprumut, emitentul iti va plati o anumita rata a dobanzii pe intreaga durata de viata a obligatiunii (pana la scadenta), iar la scadenta ti se va returna si valoarea obligatiunii. Atat obligatiunile, cat si actiunile sunt titluri transferabile, diferenta dintre cele doua fiind aceea ca actionarii sunt detinatori ai unei cote parte din societatea respectiva, iar detinatorii de obligatiuni sunt creditori ai societatii emitente. Tipurile de obligatiuni pentru care poti opta pe piata de capital din Romania sunt: obligatiunile corporative, municipale si internationale. Obligatiunile corporative sunt obligatiuni emise de societati. Obligatiunile municipale sunt titluri de creanta emise de autoritatile locale, regionale si de alte organisme guvernamentale in scopul atragerii de fonduri cu utilitate publica. Obligatiunile internationale sunt obligatiuni emise intr-un anumit stat de catre entitati din afara statului respectiv.
  • Drepturile aferente detinerilor de actiuni (drepturi de preferinta si drepturi de alocare). Drepturile de preferinta sunt instrumente financiare care confera actionarilor dreptul de a subscrie actiuni nou emise inainte ca respectivele actiuni sa fie oferite spre subscriere altor actionari sau unor parti terte. Drepturile de preferinta sunt tranzactionate separat de actiunile pe care actionarii au dreptul sa le subscrie. Drepturile de alocare sunt valori mobiliare negociabile emise pe termen scurt si care atesta dreptul detinatorului de a primi actiuni in momentul in care actiunile societatii sunt admise la tranzactionare pe piata de capital.
  • Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atesta datoria publica, constituind imprumuturile statului pe diferite termene (scurt, mediu sau lung), in moneda nationala sau in valuta, fiind purtatoare sau nu de dobanda. Prin intermediul acestor instrumente financiare, statul contracareaza un imprumut pentru finantarea diferitelor proiecte proprii, a deficitului bugetului de stat, a datoriei publice, pentru sustinerea balantei de plati sau pentru consolidarea rezervei valutare.
  • Titlurile de participare (de tipul unitatilor de fond sau actiunilor) sunt instrumente financiare emise de organisme de plasament colectiv (OPC), la un pret stabilit in functie de valoarea activului net al organismului respectiv.
  • Instrumente financiare derivate sunt contracte financiare a caror valoare este determinata de fluctuatiile activului suport care poate fi o actiune, un indice bursier, rata dobanzii, rata de schimb etc. Aceste instrumente pot fi utilizate pentru a administra riscurile, pentru a reduce costurile sau pentru a maximiza profitul. Instrumentele financiare derivate utilizate cel mai frecvent sunt contractele futures si optiunile. Contractele futures si optiunile sunt contracte standardizate care se refera la cumpararea sau vanzarea unui anumit activ suport la o data viitoare stabilita si la un pret prestabilit. Data viitoare este denumita data livrarii sau data decontarii finale. Pretul prestabilit se numeste pretul futures. Pretul activului suport la data livrarii se numeste pret de decontare. Un contract futures confera detinatorului obligatia de a cumpara sau vinde, in timp ce, in cazul optiunii, detinatorul are dreptul, dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde. Astfel spus, detinatorul unei optiuni poate exercita contractul, in timp ce partile implicate intr-un ”contract futures” sunt obligate sa exercite contractul la data decontarii.


Foto: freepik.com

 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege
Companii

Ghidul angajatorului. Avansul din salariu nu este reglementat nicaieri in lege

today27 Ian. 2025
Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient
Life Style

Sfaturi pentru cresterea eficientei: este important sa te odihnesti suficient

today27 Ian. 2025
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
Economie

Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?

today24 Ian. 2025
Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate
Economie

Explozie de angajari LA STAT: peste 1,3 milioane de posturi ocupate

today24 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Banii tai - sectiune de educatie...

Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere

today27 Ian. 2025
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
Companii

Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!

today27 Ian. 2025
Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025
Financiar-Bancar

Strategii financiare inteligente pentru a face fata inflatiei in 2025

today27 Ian. 2025
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Financiar-Bancar

5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025

today27 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x