Independenta financiara pana la 35 de ani: top 3 pasi OBLIGATORII
independenta financiaraeducatie financiarabani
Independenta financiara este un concept care presupune atingerea unui nivel financiar in care sa fie generate suficiente venituri astfel incat sa fie acoperite cheltuielile de zi cu zi ale unei persoane, fara ca aceasta sa mai munceasca in mod activ. Este un proces de durata care ar trebui sa inceapa, in mod ideal, inca din tinerete. Este drept insa, multi tineri nu reusesc sa se gandeasca inca de la primele salarii la viitorul lor si la batranete.
Daca iti doresti obtinerea
independentei financiare pana la varsta de 35 de ani, trebuie mai intai sa iti pui la punct o strategie prin care sa iti poti gestiona mai bine banii. Uite trei pasi obligatorii peste care nu ar trebui sa treci daca iti doresti sa nu mai ai griji financiare la batranete!
Economiseste cat poti de mult, inca din tinerete
Multi dintre membrii miscarii FIRE - Financial Independence, Retire Early (Independenta Financiara, Pensionare Anticipata) inteleg importanta economisirii si duc o viata extrem de frugala inca din primii ani petrecuti in campul muncii. Cei mai multi oameni se gandesc la o pensionare clasica la 65 sau poate chiar 70 de ani, insa o strategie bine pusa la punct si implementata din timp iti poate aduce o pensionare mult mai timpurie!
Asadar, este nevoie sa inveti sa faci economii cat mai devreme pentru ca mai tarziu sa te poti bucura de banii respectivi. Cea mai usoara metoda prin care poti sa faci acest lucru este sa iti reduci considerabil cheltuielile. Nu vorbim despre un control exagerat al cheltuielilor de zi cu zi, ci despre un echilibru. Incearca in primul rand sa elimini cheltuielile inutile si sa renunti la impulsul de a cumpara lucruri de care nu ai nevoie cu adevarat!
Fa-ti un plan concret de bataie
Fie ca vorbim despre procesul de economisire, fie ca vorbim despre obiectivul principal de a te pensiona inca de la 30 sau 40 de ani, ai nevoie de un plan de bataie pe care sa il respecti cu strictete. Incepe prin a iti face un buget lunar pe care sa il ai vedere de fiecare data cand incepi sa cheltui pe diverse lucruri de care crezi ca ai nevoie. Apoi, stabileste niste obiective si incearca sa pui deoparte o anumita suma din veniturile pe care le obtii!
Invata sa investesti
Daca iti doresti atingerea independentei financiare, nu este de ajuns sa reusesti sa economisesti si sa pui bani deoparte. In timp ce faci deja asta trebuie sa incepi sa inveti sa investesti. Dupa ce ai strans o suma potrivita de bani te poti gandi deja la urmatorul nivel, si anume la investirea lor pentru a obtine un venit pasiv. Poti investi la bursa, poti face investitii in domeniul imobiliar, te poti gandi la cumpararea unui teren agricol, poti constitui un depozit bancar si asa mai departe. Nu investi insa in ceva ce nu cunosti, sunt banii munciti de tine si nu iti doresti sa ii pierzi!